Sud odlučio – “Za dom spremni” protivzakonit, da li je to stop i za Tompsona

Podelite:

Ustaški pozdrav “Za dom spremni” je protivzakonit, odlučio Visoki prekršajni sud Hrvatske – ali u slučaju lokalnog pevača iz Makarske. Znači li to i da Marko Perković Tompson neće više tako smeti da pozdravlja publiku?

Pevanje uvodnog stiha pesme Bojne Čavoglave, koja počinje ustaškim pozdravom “Za dom spremni” je nedvosmisleno protivzakonito, zaključio je Visoki prekršajni sud u Hrvatskoj.

Odluka doduše nije doneta na osnovu izvedbi Marka Perkovića Tompsona, nego pevača Marija Rose iz Makarske. Znači li to da Tompson više neće smeti da peva pesmu koja ga je proslavila?

Početni stih Bojne Čavoglave simboliše mržnju prema ljudima drugačije verske i etničke pripadnosti i rastističku ideologiju, zaključio je Visoki prekršajni sud.

Ali presuda nije protiv Tompsona nego makarskog pevača, Marija Rose, koji ju je izveo 2015. na godipnjicu Oluje. Platio je kaznu i sudske troškove oko 1.000 kuna.

“Meni je to malo čudno jer zakon očito nije za sve isti”, kazao je Roso.

Ove godine 5. avgusta opet je zapevao Bojnu Čavoglave.

“Otpevao sam je, ali bez početka i onda su se dragi prijatelji i gosti pobunili da ne ide tako pesma i zašto nisam viknuo Za dom. Sad više ne znam da li da kažem Za dom ili ne kažem Za dom”, kazao je.

Tompsonov advokat ne očekuje da će Visoki prekršajni sud na isti način presuditi i kada će odlučivati o predmetima koji se odnose na koncerte njegovog klijenta. Ne očekuje to ni od nižih sudova ako će Tompson biti prijavljen za buduće koncerte.

“U Hrvatskoj ne postoji sistem presedana tako da se ova odluka ne mora nužno referisati na iduće odluke. Dapače, ja sam upoznat da je sud donosio različite odluke u odnosu na slično činjenično stanje i istu pravnu osobu”, kazao je Davorin Karačić, advokat Tompsona.

Tu tezu potvrđuju i advokati i sudije s kojima smo razgovarali.

“Jedna presuda ne čini praksu. To bi moralo biti jako puno presuda. Mi kad dobijemo pravni problem, očekujemo da se sudska praksa ustali za pet do 10 godina”, kaže advokat Ivo Farčić.

“Valja napomenuti da je ta sporna pesma nastala 1991. godine. Nama treba 28 godina da se ustali pravni stav. To nije dobro i stvara pravnu nesigurnost”, ocenio je sudija Ivan Turudić.

Suprotno tvrde na Visokom prekršajnom sudu, jer snagom autoriteta odluke se moraju poštovati. Slično razmišlja i Javna pravobraniteljka i uz presude Visokog prekršajnog suda podseća i na one Ustavnog. Prijavu zbog ustaškog pozdrava svaki put očekuje od policije i tužilaštva.

“Hoće li ili neće to više nije pitanje prava nego političke odluke”, kaže Lora Vidović, javni pravobranilac.

Policija prijave nekada piše, nekada ne.

U upravi policije poručuju da žele jedinstvenu sudsku praksu i da će u tom slučaju delovati.

“Ukoliko bude takva odluka Visokog prekršajnog suda doneta, ja nemam taj podatak, to je bilo u medijima, naravno da ćemo postupiti u skladu s zakonom”, poručio je Ivan Čelić, zamenik glavnog direktora policije.

A kad smo kod odlučnosti u ustaljivanja prakse, Policija i državno tužilaštvo još nisu odlučili o prijavi za ovogodišnji Tompsonovom koncertu za Oluju na splitskoj rivi. Sprovode istraživanja.

N1

Podelite:

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here