Суд одлучио – “За дом спремни” противзаконит, да ли је то стоп и за Томпсона

Поделите:

Усташки поздрав “За дом спремни” је противзаконит, одлучио Високи прекршајни суд Хрватске – али у случају локалног певача из Макарске. Значи ли то и да Марко Перковић Томпсон неће више тако смети да поздравља публику?

Певање уводног стиха песме Бојне Чавоглаве, која почиње усташким поздравом “За дом спремни” је недвосмислено противзаконито, закључио је Високи прекршајни суд у Хрватској.

Одлука додуше није донета на основу изведби Марка Перковића Томпсона, него певача Марија Росе из Макарске. Значи ли то да Томпсон више неће смети да пева песму која га је прославила?

Почетни стих Бојне Чавоглаве симболише мржњу према људима другачије верске и етничке припадности и растистичку идеологију, закључио је Високи прекршајни суд.

Али пресуда није против Томпсона него макарског певача, Марија Росе, који ју је извео 2015. на годипњицу Олује. Платио је казну и судске трошкове око 1.000 куна.

“Мени је то мало чудно јер закон очито није за све исти”, казао је Росо.

Ове године 5. августа опет је запевао Бојну Чавоглаве.

“Отпевао сам је, али без почетка и онда су се драги пријатељи и гости побунили да не иде тако песма и зашто нисам викнуо За дом. Сад више не знам да ли да кажем За дом или не кажем За дом”, казао је.

Томпсонов адвокат не очекује да ће Високи прекршајни суд на исти начин пресудити и када ће одлучивати о предметима који се односе на концерте његовог клијента. Не очекује то ни од нижих судова ако ће Томпсон бити пријављен за будуће концерте.

“У Хрватској не постоји систем преседана тако да се ова одлука не мора нужно реферисати на идуће одлуке. Дапаче, ја сам упознат да је суд доносио различите одлуке у односу на слично чињенично стање и исту правну особу”, казао је Даворин Kарачић, адвокат Томпсона.

Ту тезу потврђују и адвокати и судије с којима смо разговарали.

“Једна пресуда не чини праксу. То би морало бити јако пуно пресуда. Ми кад добијемо правни проблем, очекујемо да се судска пракса устали за пет до 10 година”, каже адвокат Иво Фарчић.

“Ваља напоменути да је та спорна песма настала 1991. године. Нама треба 28 година да се устали правни став. То није добро и ствара правну несигурност”, оценио је судија Иван Турудић.

Супротно тврде на Високом прекршајном суду, јер снагом ауторитета одлуке се морају поштовати. Слично размишља и Јавна правобранитељка и уз пресуде Високог прекршајног суда подсећа и на оне Уставног. Пријаву због усташког поздрава сваки пут очекује од полиције и тужилаштва.

“Хоће ли или неће то више није питање права него политичке одлуке”, каже Лора Видовић, јавни правобранилац.

Полиција пријаве некада пише, некада не.

У управи полиције поручују да желе јединствену судску праксу и да ће у том случају деловати.

“Уколико буде таква одлука Високог прекршајног суда донета, ја немам тај податак, то је било у медијима, наравно да ћемо поступити у складу с законом”, поручио је Иван Челић, заменик главног директора полиције.

А кад смо код одлучности у устаљивања праксе, Полиција и државно тужилаштво још нису одлучили о пријави за овогодишњи Томпсоновом концерту за Олују на сплитској риви. Спроводе истраживања.

N1

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here