Суд потврдио: Холандија делимично крива за смрт 350 Сребреничана

Поделите:

Врховни суд Краљевине Холандије данас је потврдио ранију одлуку по којој је Холандија одговорна за смрт 350 Сребреничана у јулу 1995. године, преноси портал „Кликс“.

Убијени Сребреничани, за које Холандија сноси одговорност, истерани су из базе холандског батаљона УН 13. јула 1995, након чега су ликвидирани, подсећа тај портал.

Данашња пресуда је коначна, односно правоснажна пресуда највишег судског органа у Холандији, а донесена је након жалбе представника породица убијених у Сребреници на закључак по апелацији из 2017. године на истоветну пресуду Окружног суда у Хагу из 2014. године.

И тада је Холандија проглашена одговорном за смрт Сребреничана у размери од „30 одсто“, са закључком како „није сигурно“ да би убијени успели да преживе и да су остали у бази холандског батаљона.

„Кликс“ истиче да је том одлуком Холандија ослобођена одговорности за страдање Сребреничана који нису били унутар базе Холандског батаљона, стационираног у Поточарима.

Према тој пресуди, Холандија је дужна да исплати одштету породицама жртава, али сам износ одштете није прецизиран.

Истовремено, држава Холандија је поднела жалбу по истом предмету, али са захтевом да се Краљевина ослободи одговорности за догађаје из јула 1995. године, када је Војска Републике Српске ушла у Сребреницу. Грађани су потом затражили заштиту у бази холандског батаљона УН, с обзиром на то да је до тог дана Сребреница била заштићена зона УН.

Заштита им није пружена, деца и жене су одвојени од мушкараца, након чега су послати на територију под контролом Армије РБиХ, а мушкарци су задржани и уследила је масовна ликвидација затечених, али и оних који су накнадно заробљени приликом бежања према слободној територији.

Трампова: Смањена одштета Холандији, а свет ускраћен за истину о одговорности Србије

Невенка Трамп, бивша сарадница хашког тужиоца Џефрија Најса, каже је да је пресуда о делимичној кривици Холандије за Сребреницу много мањa од очекиваног.

Невенка Нена Трaмп, професорка и бивша сарадница хашког тужиоца Џефрија Најса, казала је за „Аваз“ да је пресуда врховног суда Холандије, који је утврдио да је Холандија делимично крива за смрт 350 невиних грађана Сребренице у јулу 1995. године, много мања од онога што су очекивале породице жртава.

„Важно је да се то десило и да судска правда функционише што се тиче одговорности држава. Но, ово је последња станица утврђивања правде о одговорности Холандије. Потврђено је да припадници холандског батаљона нису спречили смрт мушкараца, цивила, али у исто време смањена је одштета са 30 на 10 одсто. Правног лека више нема. Жртве се сад једино могу обратити Европском суду правде у Стразбуру. Био би то први пут да се овај суд бави пресудама за Сребреницу“, казала је Трампова.

Она додаје да је за њу ово разочаравајућа пресуда.

„Но, остаје чињеница да је Холандија једина држава којој је на суду утврђено да плаћа одштету. То је ограничена правда, јер ће у исто време свет остати ускраћен за највећу истину, да нема одговорности појединаца из Србије и те државе“, рекла је Трaмпова и додала:

„Зато поздрављам ову пресуду, али мислим да ће жртве и правда бити закинути за пуно важнију истину. Агресију су извршиле Оружане снаге Србије, све је планирано у Београду и извршење је било могуће уз подршку Србије. Зато кажем да је правда делимично задовољена.“

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here