Суд у Пожеги пресудио да је усташки поздрав “За дом спремни” израз легитимитета власти у Хрватској

Поделите:

Прекршајни суд у Пожеги пресудио је да је усташки поздрав “За дом спремни!” израз воље и легитимитета власти у Хрватској.

Ријеч је о још једној у низу ослобађајућој пресуди за кориштење поздрава из усташке Независне Државе Хрватске (НДХ), па сви десни портали оцјењују да је поздрав “За дом спремни!” сада “сасвим легалан” у Хрватској.

Судија Прекршајног суда у Пожеги Ђурђица Чакалић ослободила је оптужбе Станка Драгичевића, који је оптужен јер је у свом дворишту на метални јарбол подигао заставу са натписом ХОС-а у чијем се доњем дијелу грба налази и натпис “За дом спремни!”.

Kако наводи “Хрватски неђељник”, у образложењу ослобађајуће пресуде Чакалићева је истакла да “спорна застава представља обиљежје саставног дијела Хрватске војске – ХОС-а, који је службено регистрован и представља израз воље и легалитета власти Хрватске”.

Током поступка “није утврђено да би дио јавности био узнемирен што је застава истакнута нити постоји пријава јавности”.

Употреба усташког поздрава “За дом спремни!” амнестирана је и прошле године на Прекршајном суду у Слуњу, када је ослобођен контроверзни хрватски пјевач Марко Перковић Томпсон.

Полиција се тада није жалила на ту пресуду, па је она правоснажна.

Томпсон је и ове године започео концерт у Глини, одржан поводом хрватског “Дана побједе”, пјесмом “Бојна Чавоглаве”, која почиње овим поздравом. Али, за разлику од прошле, полиција ове године није ни поднијела пријаву, објаснивши то судском праксом која одбацује такве пријаве.

На тај начин, испоставило се као тачно упозорење антифашистичког дијела јавности да ће остављање усташког поздрава “За дом спремни!” на заставама ХОС-а значити легализацију тог симбола НДХ.

Kомисија коју је својевремено формирао премијер Хрватске Андреј Пленковић, а која се бавила симболима “тоталитарних режима”, практично је амнестирала овај поздрав из времена фашистичке НДХ, у којој су убијене стотине хиљада Срба, Јевреја, Рома и других антифашиста.

СРНА

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here