Суд у Загребу пресудио: Томпсон сме да виче „За дом спремни“

Поделите:

Трочлано веће Високог прекршајног суда пресудило је да Марко Перковић Томпсон узвикивањем „За дом спремни“ на почетку песме „Бојна Чавоглаве“ није прекршио закон.

То сазнаје Јутарњи лист и додаје да је исти суд раније донео пет правоснажних пресуда у којима је пресудио да узвик „За дом спремни“ представља незаконито понашање.

Како се наводи, ова најновија одлука још није послата из суда и још није коначна, јер је заустављена у евиденцији судске праксе, посебном судском одељењу које анализира сваку нову пресуду и утврђује да ли је она усклађена са претходним пресудама тога суда које су се тицале истог питања, али и пресудама Европског суда у Стразбуру и Суда ЕУ.

Као највиши суд у прекршајној грани судства, Високи прекршајни суд надлежан је и за уједначавање судске праксе у Хрватској.

Портпаролка Високог прекршајног суда Гордана Коротај, рекла је, одговарајући на питање у којој је фази предмет Марка Перковића Томпсона и да ли је тачно да га је трочлано веће тог суда ослободило, да не може да даје информације о том предмету док се пресуда пошаље са суда.

У случају да се због неусклађености са ранијим пресудама заустави новодонета пресуда сазива се општа седница судског одељења у чију надлежност припада и спорна пресуда.

То одељење има девет судија који би требало да расправљају о спорној пресуди и њеној утемељености и ако већина судија заузме став да је трочлано судско веће у случају Томпсон погрешило и донело пресуду супротну досадашњој пракси Високог прекршајног суда о поздраву „За дом спремни“ предмет ће се вратити истом већу на поновно одлучивање.

Уколико се на седници судског одељења за јавни ред и мир већина судија сложи да је са донетом ослобађајућом пресудом за Томпсона све у реду, она постаје правоснажна и саље се странкама.

Како се додаје о Томпсоновом предмету ће се на Високом прекршајном суду још неко време већати.

Јутарњи лист додаје да није имао увид у пресуду трочланог већа Високог управног суда које је ослободило Томпсона па не зна на који је начин то веће аргументовало свој став да узвикивање поздрава „За дом спремни“ на почетку Бојне Чавоглаве није кршење закона.

Sputnik

Поделите:

2 Коментари

 1. Срби опет изазивају. Опет иде ПИЈАР хрвата и Томпсона.
  Нека пјева шта год хоће. Игноришите усташе и припремајте се… спремте се спремте…
  је исто што и … за дом спремни…
  Свако има право да брани свој дом, какав год је. Свим средствима.
  Само срби то своје право игноришу, народ небески, од Бога.
  Да ли смo наивни, луди или нас је срамота да се боримо за себе и своје иинтересе.

 2. ali braco? zasto bi nas interesovalo da li su ustase za dom spremni ili ne? i da li su medju njima klinci koji pojma nemaju.

  koliko su spremni, pokazuju tzv delozacije u kojima gube masovno stanove. osobito snaga kojom se bore da ostanu u svojoj drzavi. pod tom drzavom ne podrazumevam Njemacku.

  i sad se neko cudi tim duhovima koji se busaju u grudi, iskazujuci eto, da su oni nesto spremni.

  svasta ljudi.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here