“Судија и тужилац који познаје српску историју”: Зашто је конгресмен Тед По тражио од Србије истину о Дражи Михаиловићу

Поделите:

Тед По је причао да је упознао једног од војника који су спашавали америчке војнике 1944, а долази из Тексаса где је у 19. веку један од најзначајнијих људи био Србин Ђорђе Шагић

Амерички конгресмен из Тексаса Тед По предао је премијерки Србије Ани Брнабић писмо у ком тражи да Србија објави тајна документа везеана са суђење и погубљење Драже Михаиловића, команданта Југословенске војске у отаџбини током Другог светског рата.

О том писму се огласила и премијерка Брнабић.

“Писмо конгресмена Теда Поа у којем тражи да се објаве документа везана за суђења и погубљење Драгослава Драже Михаиловића није званичн захтев Вашингтона, али је релевантно и на њега ћемо одговорити”, рекла је премијерка Ана Брнабић.

Она је рекла да не види да тај захтев има неку временску релевантност.

“Писмо ми је уручио конгресмен Тед По. То није званичан захтев Вашингтона, него писмо једног конгресмена, копредседавјаућег Српског кокуса, који је много урадио за добре односе САД и Србије”, рекла је Брнабић.

“То писмо нам је релеватно. Одмах сам га предала нашој амбасади у САД, да као и сва релевантна званична пошиљка иде ка свим ресорним министрима и у складу са инситутционалним механизмима одговорићемо на то писмо”, додала је.

Републикански конгресмен Тед По из Тексаса у америчком Представничком дому је од 2005. године.

Од 2012. године је председавајући српским кокусом у Kонгресу. Током каријере је био судија и тужилац, а познат је по различитим иницијативама у корист српске спољне политике.

Тако је, рецимо, када се доносила одлука да се Србија прогласи кандидатом за чланство у ЕУ, уз још тројицу конгресмена послао писмо у Брисел и Вашингтон у знак подршке Србији.

Током једне дискусије на седници Kомитета за спољну политику америчког Kонгреса, По је позвао Вашингтон да озбиљно подржи истрагу злочина које су почиили припадници ОВK на Kосову.

Познато је и да добро познаје српску историју и да је у више наврата у Kонгресу о томе говорио.

Тако је 2014. године одржао говор у ком је Србију назвао једним од најважнијих америчких савезника.

nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here