СУЉО ПРАВИ ВЕЛИKУ АЛБАНИЈУ! Угљанин отцепљује Санџак и хоће нови Дејтон или Рамбује да забије НОЖ у срце Србији

Поделите:

Некадашњи српски министар и лидер СДА Санџака Сулејман Угљанин не престаје да провоцира Србију. Овог пута затражио је одржавање међународне конференције о овом делу територије по угледу на Рамбује или Дејтон!

Након захтева за успостављање специјалног статуса за Санџак из СДА стигао је нови, још чуднији. Странка коју предводи Сулејман Угљанин упутила је позив међународној заједници да закаже конференцију о Санџаку?!

Лидер СДА Санџака рекао је да државни органи Србије негирају геноцид и злочине над Бошњацима, као и да је “специјални статус за Санџак одговор на све проблеме грађана Санџака”.

– Позивам међународну заједницу да закажемо међународну конференцију о Санџаку. Санџак се мора решити. Позивамо ЕУ, Савет Европе, УН и ОЕБС да, у складу са историјским чињеницама, позову све заинтересоване стране да закажемо и одржимо међународну конференцију – рекао је Угљанин.

Занимљиво је и то да је Угљанин овај нови захтев изнео само два дана након састанка с будућим премијером Kосова Аљбином Kуртијем у Приштини.

Две делегације које су предводили Kурти и Угљанин су се након састанка сликале испред заставе велике Албаније.

Ово је само наставак визије Санџака који је пре пар месеци промовисао Угљанин.

Бошњачко национално вијеће (БНВ), иза кога стоји управо овај политичар, покренуло је инцијативу којом се предвиђа успостављање специјалног статуса за регију Санџак. Овим документом, који су усвојили већници из Угљанинове партије, БНВ тражи демилитаризацију овог региона и упостављање нове полиције, као и присуство међународних снага које би вршиле контролу границе Санџака, односно Рашке области.

У “иницијативи” покренутој у Новом Пазару, тврди се да су “границе Санџака утврђене на Берлинском конгресу 1878. године”, па тако Санџак, за који се тражи специјални статус, обухвата општине Нови Пазар, Сјеница, Тутин, Пријепоље, Нова Варош, Прибој, Пљевља, Бијело Поље, Беране, Андријевица, Петњица, Гусиње, Плав и Рожаје, а те границе не могу се мењати без сагласности грађана Санџака.

Kако стоји у “иницијативи”, Санџак ће имати свој “Устав Санџака” који ће израдити стручњаци ЕУ а о питањима из своје надлежности “Санџак ће доносити законе и друга општа акта”.

Поред овог, закључено је у “иницијативи”, “Санџак ће имати своју Скупштину као законодавно тијело, гувернера и Владу као носиоце извршне власти, укључујући и полицију под њихово контролом, независно судство и друге органе”!

Регија Санџак коју тражи БНВ и Сулејман Угљанин, веровали или не има дубоке корене у идеји уједињења свих Албанаца и прављења тзв велике Албаније!

Историчар др Милутин Живковиц́ из Института за српску културу каже да је идеологија „Велике Албаније“ на простору Санџака дуго присутна, барем од 1941, ако не и раније.

Живковиц́, аутор студије монографије „Између ’Велике Албаније‘ и Србије. Нови Пазар, Тутин и Ибарски Kолашин (1941—1944)“ додаје да је 1941. године, када је дошло до немачке окупације Србије, на том простору сву цивилну власт преузео бивши народни посланик Kраљевине Југославије, бивши члан Џемијета и бивши капетан турске војске Ац́иф Хаџиахметовиц́ Бљута, познатији као Ац́иф Ефендија, иначе етнички Албанац чија породица води порекло из Ђаковице.

Баш у Аћиф Ефендији, човеку коме је плочу у Новом Пазару открио БНВ, Сулејман Угљанин и његови истомишљеници треба тражити спону између велике Албаније и регије Санџака.

Наиме, према историјским записима одлика држања муслимана са простора Новог Пазара и Тутина током окупације Србије у Другом светском рату јесте идеја ширења велике Албаније.

“Данашњи Бошњаци само су делимично прихватили политику Ац́ифа Бљуте. Постоје докази да је вршена и насилна албанизација муслимана словенског порекла на том простору — увођење албанског језика у администрацију, качење слика Скендебега и албанских застава по вароши, промена имена улица и јавних места, курсеви албанског и школа на овом језику, афирмација ношења ц́улафа уместо фесова и слично. Међутим, постојао је и отпор локалној управи. Пошто је она била у потпуној колаборацији са окупатором — он је могао бити само пасивни”, наглашава Живковиц́.

Из горе наведеног види се да је јака спрега између велике Албаније и данашње приче о региону Санџак.

 

Еспресо

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here