Шумадијско село Добрача, осваја шармом и лепотом

Поделите:

Призор као из бајке. Село које на први поглед осваја својим шармом и лепотом – Добрача горње гружанско село и подрудничко село, јер се налази на крајњим југоисточним падинама планине Рудник. Село се налази са обе стране Добрачког потока који се улива у реку Угљешницу као лева притока.

Данашње село настаје у периоду 1740-1787.год. Досељавање становништва било је из Црне Горе, Рашке, Новог Пазара, а касније из Зајечара.

Трагови живота на овом подручју датирају још из 1500. године пре нове ере, што потврђују ископине хумки које су истражене. Ископине се налазе у крагујевачком и београдском музеју. По тим хумкама тај крај је називан Умка.

Пре Kосовског боја, ово подручје је било густо насељено, што се може видети из записа путописаца који су пролазили овим крајевима. Добрача тог времена, као насељено место налазила се на јужном делу садашњег села, поред реке Угљешнице. Трагова тог села нема, као ни цркве која се ту налазила. Један део села данас носи назив Гробови по гробљу које се ту налазило.

За време Првог српског устанка Добрача је имала познатог трговца Јову Димитријевића – Добрачу. Он је био један од ретких трговаца тог времена, који је куповао стоку од мештана и одмах плаћао. После слома устанка, Турци га постављају за кнеза Груже. Овај период до избијања Другог српског устанака искористиће да припреми Гружане за одлучујући устанак против Турака.

Школство у Добрачи датира из периода с краја 19. века, мада су се сва деца из ових крајева школовала у манастирима Враћевшница и Драча, а касније у Рамаћи, све до оснивања школе у Добрачи. Тачан датум оснивања школе није познат, јер сва документација школе је спаљена за време Другог светског рата.

Из Добраче је изашло доста интелектуалаца, а највише просветних радника, учитеља. Од оснивања Учитељске шклоле у Kрагујевцу први ђаци били су из Добраче. Није било генерације која је завршавала школовање у Учитељској школи, а да неко из ње није био из Добраче.

srbijuvolimo.rs

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here