Суспендовано 47 радника Поште због блокирања поштанских центара

Поделите:

Председник Синдиката запослених у ЈП Пошти Србије у Новом Саду Љубиша Симић, изјавио је за Инсајдер да је 47 радника у Пошти суспендовано због тога што су приликом протеста блокирали дистрибутивне поштанске центре у Новом саду и Београду.

„Суспендовано је седам радника у Новом Саду, међу којима сам и ја, а 40 у Београду. Добили смо информације да ће сутра бити још толико“, каже Симић за Инсајдер.

Ова информација је Инсајдеру потврђена и у Самосталном синдикату поштанских радника Србије.

В.д. директорка Мира Петровић у изјави за Инсајдер није желела да потврди да ли су радници суспендовани, али је рекла да ће „ у сваком случају сви који су незаконито блокирали рад Поште бити санкционисани“.

Подсетимо, запослени у Пошти протестују већ више од две недеље испред дистрибутивних поштанских центара тражећи побољшање материјалног положаја, односно повећање зарада и исплате зараде из добити. Такође траже забрану запошљавања новозапослених на систематизована радна места са решењима о привремено-повременим пословима.

Запослени траже и разрешење в.д директорке Поште Србије Мире Петровић и што хитнији избор директора на основу већ спроведеног конкурса, затим разрешење председника и чланова Надзорног одбора и утврђивање одговорност представника пословодства због притисака и претњи запосленима и синдикалним активистима.

Протест запослених је почео у Београду пре више од две недеље испред Главног дистрибутивног поштанског центра у Земуну, а њима су се касније у својим градовима придружили и запослени у Новом Саду, Чачку, Kраљеву, Kрагујевцу, Јагодини и другим градовима Србије.

ЈП Пошта није директни буџетски корисник, напротив – 70 одсто добити предузећа иде у републички буџет док 30 одсто остаје у предузећу.

Профит предузећа Поште Србије из године у годину је све већи, а према завршном рачуну за 2016. годину обезбеђен је нето добитак од 3,47 милијарди динара што је један од разлога због чега радници захтевају повећање плата.

Председник Самосталног синдиката поштанских радника Србије Зоран Павловић је рекао запослени у том предзећу имају најниже плате у јавном сектору – око 42.000 динара, док око 11.000 радника са средњом стручном спремом након умањења од новембра 2014. имају око 35.000 динара.

Главни одбор Самосталног синдиката поштанских радника Србије саопштио је јуче да ће запослени у јавном предузећу Пошта Србије ступити у штрајк 21. новембра ако до тада не буду испуњени њихови захтеви.

Извор: Инсајдер

Поделите:

1 COMMENT

  1. malo im 42 000 za taj posao koji rade????!!!!! nek idu da kopaju njivu ili mešaju malter za veće pare ako im je to malo. i nije tačno da su to najmanje plate u javnom sektoru. plata carinika ( carina puni budžet više od svih službi zajedno ) sa srednjom školom je nepunih 29 000 , poreska uprava je malo bolja itd , ali u ovoj zemlji gde se ne plaća rad nego fotelja „zaslužena“ uz pomoć nekog menadžerkog fakulteta 42000 nije malo. zavrnite ljudi rukave , ajde na njive koje ste zapostavili u svojim selima iz kojih ste došli u tu poštu da vidite kako se zarađuje. i kad štrajkujete ne otežavjte život običnim ljudima koji nemaju nikakvog uticaja na vaše plate nego blokirajte onog ko vam je kriv. običan narod to nije sigurno…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here