Свађа познатих српских лекара око вакцинације

Поделите:

Ово није добро, доктори једни друге позивају на одговорност

Полемика око тога да ли деца треба да приме ММР вакцину против малих богиња, заушки и рубеола у Србији, јер она изазива аутизам, не јењава, а додатно је потпирују свакодневне информације које стижу из Румуније у којој се повећава број оболелих и умрлих од малиг богиња, и сумње да и наша земља може да доживи такав сценаријо ако се обухват вакцинацијом не побољша.

Много јака порука лекара из Тиршове, у центар: Пијемо антибиотике 8 пута више него западњаци, водимо децу за сваку ситницу код доктора

Последњи аларм епидемиолога: Ако се родитељи ни после овога не опамете, убиће нас мале богиње!

Расправа око вакцинације, тотално је слудела родитеље, који су као укочени престали да вакцинишу децу, спремни чак и казну да плате. На то је, може се слободно рећи, утицао сукоб мишљења познатих лекара. Док се једни залажу за вакцинацију и све су гласнији њихови апели у вези са тим, други својим изјавама указују да нису за њу.

С тим у вези, коме веровати?

Епидемиологу београдског Завода за јавно здравље Предрагу Кону који неуморно објашњава зашто је вакцинација битна, или професору Бранимиру Несторовићу, дечијем пулмологу у алергологу из Универзитетске дечије клинике који је на другој страни.


Несторовићев став је да вакцинација ММР има нежељена дејства, као и да умирање од малих богиња није толико колико се прича.

Због таквих и сличних изјава Предраг Кон сматра да би Несторовић требало морално-етички да одговара, што је написао у коментару на свом Фејсбук профилу.

– Оно због чега би професор Бранимир Несторовић требало да одговара (морално-етички) везано је за његове изјаве о наводно “измишљеној” пандемији грипа када је говорио против вакцинације против грипа…. Последице су потпуни губитак поверења у имунизацију против грипа и накнадни губитак поверења и у ММР. И данас због тога људи умиру од грипа без разлога… – наводи се у статусту Кона и додаје:

– Разглас уз злоупотребу психологије маса је добио преко емисије Инсајдер Купопродаја здравља… Игнорисао је све научне доказе о тој теми, као и епидемиолошке анализе којима је била посвећена читава 2010. и 2011. година као и објављени извештај Посебне радне групе са којом сам тада руководио… Тај грех неће никад да нестане и остаће историјски као чињеница… Сви његови покушаји и реторика којом се штити падају пред моралном и етичком одговорношћу за постојећи антивакцинални амбијент у Србији.

– Никада као те године 2009. није забележен број умрлих (134), број умрлих који је већи него у било којој епидемији после Другог светског рата у Србији. У епидемији вариоле умрло је 34 особа. Укупан број умрлих игнорише и омаловажава… Чак изјављује да епидемије није ни било… У једној емисији чији снимак имам саопштава, да не мислим ваљда да због стотинак умрлих вакцинишемо све, а затим када је упитан ко треба да се вакцинише саопштава хронични болесници по две дозе и старији од 65 година. Да је поступљено по његовом предлогу Србија би морала да набави два милиона доза…Потпуно непознавање… – пише др Кон.

Несторовић, са друге стране, сматра да његову одговорност не могу да доводе у питање људи који су том епидемија вируса грипа Х1Н1 2009. године позивали на вакцинацију, а смртност је била никад мања од грипа.

– Која одговорност? Мишљења сам да сваки родитељ за своје дете треба да уради оно што мисли да је најбоље. А, суштина целе приче јесте да ми не умиремо од невакцинисања ММР. Постоје приче о умирању у Румунији, а мене интересује како се не умире у Енглеској. Витална статистика за период од 1956. до 2015. године показује да је у Енглеској и Велсу од морбила годишње било једне до две смрти. Код њих је вакцинација по принципу можеш и не мораш, сваке године имају епидемију али имају један до сва смртна исхода у целој Енглеској. Тако да, говорити о моралном праву јер сам био у праву када сам говорио да се не треба вакцинисати од грипа, сулудо је. Најмања смртност је од грипа у Европи била у Пољској која се није уопште вакцинисала. Како то објашњавају – пита Несторовић.

Он подсећа да је рекао да потпуна бесмислица да вакцине немају нежељена дејства.

– Све имају нежељена дејства. У пропратном листићу за ММР вакцину пише да може да изазове промене у централном нервном систему које одговарају благом облику аутизма. То је изјавила и директорка Америчког центра за контролу болести и рекла да ће се код мањег процента, односно да ће се код 1, 5 одсто мушке деце развити симптоме који личне на благи аутизам. То, уосталом, пише у пропратном лифлету за вакцину – напомиње Несторовић.

Мишљења је да има право да каже шта мисли, и сматра да после толико година стажа има право да каже:

– Њима се не свиђа то што ја мислим.Вероватно ће покушати да ми узму лиценцу. Ја сам две године пред пензију. Али нисам узбуђен. Мислим да је дужност неког ко је стар као ја, и ко има 38 година стажа да каже истину. не морам као млади лекари да се плашим, а цео живот сам радио поштено.

Кон у разговору за наш портал додаје да је тачно да умирање у Европи 1 на 1000, али и да се поставља питање зашто је то тако. Напомиње и да је Несторовићева реторика врло опрезна али да тиме што каже да треба да се поштри контрола над вакцинама даје сигнале да је то нешто несигурно и небезбедно.

– На тај начин утиче на људе. Он инсистира да ММР вакцина не буде обавезна. Он мале богиње гледа као безопасну болест и јавно утиче на јавно мишљење које се фоирмира тако да испада да су вакцине опасније од саме болести, што је далеко од истине. Нису последице богиња само смртне. Долази до пада отпорности, компликација које су везане за упалу плућа, упалу ушију и разне друге инфекције које се надовезују после богиња, а да не причамно о енцефалитистима које остављају трајне последице – закључује Кон.

На основу података Градског завода за јавно здравље за првих шест месеци, обухват имунизацијом ММР вакцином у Београду и даље опада. За шест месеци обухват у Београду је био 26,5 одсто од планираних за вакцинацију у 2017. години. Да би се спречилло избијање епидемије неопходно је да обухват буде 95 одсто.

У Румунији је од малих богиња од септембра прошле године оболело више од 5.000 људи а умрло више од 20 деце.

Телеграф

Поделите:

1 коментар

 1. Да ли ико сме да примора на вакцинацију децу РОМА, АЛБАНАЦА ИЗ
  ”ПРЕШЕВСКЕ ДОЛИНЕ”, БОШЊАКА, или других мањина, или да
  њиховим родитељима, не дај
  Боже, прете одузимањем деце?!
  Очигледно да су се о втар обесили САМО СРБСКОМ НАРОДУ,
  из само њима знаних разлога!
  Ако одговорност за евентуалне нежељене последице примања
  вакцине не сноси произвођач, увозник, дистрибутер /Министарство
  здравља/ лекар који вакцину преписује и техничар који је убризгава
  у тело детета, како онда може бити одговоран родитељ
  који не дозвољава да се дете вакцинише?
  Ово је потпуно сулудо!
  Да ли то може у било којој земљи ЕУ?
  Не може, јер тамо вакцинација није обавезна!

  Драган Славнић

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here