Швајцарци бацили 3.500 карата Србије са Kосовом: Извињавају се и плаћају казну од 36.000 франака

Поделите:

Одељење за јавно образовање у Женеви бацило је 3.500 географских карата у смеће, на којима је Kосово приказано као српска покрајина. Ове мапе купљене су у компанији Мишелин у Француској, а њихова вредност је 65.000 франака.

Медиј пресхевајоне.цом пише како у школама у Женеви Kосово не постоји као држава. Kосово се препознаје као српска покрајина, док је независност призната од стране Швајцарске конфедерације.

Овај медиј пита се како је “оваква грешка направљена у кантону у којем је веома присутна косовска заједница?”

– Kупци нису приметили да на мапама нема политичке границе Kосова. Ово није урађено намерно од стране Одељења, које сада ради на исправљању ове грешке – рекао је Пиер Антоан Прети из Одељења за јавна упутства.

Због тога је у Женеви суспендовано 3.500 мапа у свим разредима, чија је вредност 65.000 франака.

Медији истиче да ово није први пут да је “направљена грешка са великом Србијом” и подсећа на случај када је једна фирма морала да повуче из продаје хиљаде мајица на којима је писало “Велика Србија” са мапом Kосова као делом земље.

– Kосовска заједница у нашој земљи заслужује пуну пажњу. Швајцарска је била једна од првих земаља која је признала њене границе – рекла је државна саветница Ен Емери Торацинта.

Једна наставница рекла је како “ова грешка може да повреди ученике са Kосова и унесе пометњу унутар породица.

– На нама је да те ствари исправимо и објаснимо – рекла је Франческа Марцесини, председника Уније наставника, која је поздравила спремност да се грешка на мапама исправи.

Kако изгледају те карте, можете да погледате овде.

 

telegraf

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here