Švajcarci bacili 3.500 karata Srbije sa Kosovom: Izvinjavaju se i plaćaju kaznu od 36.000 franaka

Podelite:

Odeljenje za javno obrazovanje u Ženevi bacilo je 3.500 geografskih karata u smeće, na kojima je Kosovo prikazano kao srpska pokrajina. Ove mape kupljene su u kompaniji Mišelin u Francuskoj, a njihova vrednost je 65.000 franaka.

Medij preshevajone.com piše kako u školama u Ženevi Kosovo ne postoji kao država. Kosovo se prepoznaje kao srpska pokrajina, dok je nezavisnost priznata od strane Švajcarske konfederacije.

Ovaj medij pita se kako je “ovakva greška napravljena u kantonu u kojem je veoma prisutna kosovska zajednica?”

– Kupci nisu primetili da na mapama nema političke granice Kosova. Ovo nije urađeno namerno od strane Odeljenja, koje sada radi na ispravljanju ove greške – rekao je Pier Antoan Preti iz Odeljenja za javna uputstva.

Zbog toga je u Ženevi suspendovano 3.500 mapa u svim razredima, čija je vrednost 65.000 franaka.

Mediji ističe da ovo nije prvi put da je “napravljena greška sa velikom Srbijom” i podseća na slučaj kada je jedna firma morala da povuče iz prodaje hiljade majica na kojima je pisalo “Velika Srbija” sa mapom Kosova kao delom zemlje.

– Kosovska zajednica u našoj zemlji zaslužuje punu pažnju. Švajcarska je bila jedna od prvih zemalja koja je priznala njene granice – rekla je državna savetnica En Emeri Toracinta.

Jedna nastavnica rekla je kako “ova greška može da povredi učenike sa Kosova i unese pometnju unutar porodica.

– Na nama je da te stvari ispravimo i objasnimo – rekla je Frančeska Marcesini, predsednika Unije nastavnika, koja je pozdravila spremnost da se greška na mapama ispravi.

Kako izgledaju te karte, možete da pogledate ovde.

 

telegraf

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here