ШВАЈЦАРСКИ „БУНД“: Косово је лудница

Поделите:

Косово је лудница – пре свега за новинаре, јер они једва постижу да пропрате скандале, корупционашке афере, злоупотребу власти и остала непочинства политичара и њихових рођака, пише швајцарски дневник “Бунд”.

„Ево, сада је брат председника песницама изударао двојицу пословних саговорника. Хашим Тачи, тако се зове шеф државе, пожурио је да каже да се радило о ‘спорадичном кошкању’. Мало пре тога, полицајци су у једном аутомобилу нашли оружје и дрогу – који, како се сматра, припадају сину шефа тајне службе. Правосуђе сад чини све како би поштедело осумњиченог. Друкчије него у Швајцарској, где је син једног посланика слупао аутомобил о зид једне куће и после хтео да искључи јавност са суђења – узалуд“, пише новинар Енвер Робели.

Како преноси Дојче веле, лист наводи и да на Косову свако жели да буде „велики калашњиков-херој“, у чему је успело око 40.000 њих који добијају пензије за своје наводне „заслуге за слободу и отаџбину“, а међу њима има и особа које су, према извештајима косовских медија, крајем 90-их још били у пеленама“.

Како се наводи, многи су се на Косову удобно сместили у том корумпираном клијентелском систему, али, политичари морају стално да негују мрежу патронажа и услуга, веза, непотизма и подмићивања, како би остали на власти.

„Тако косовски политичари стално изненађују оштроумним идејама. У садашњој влади у Приштини има, на пример, 80 заменика министара. Можда и који више – ни сам шеф владе није у стању да каже колико има људи у кабинету“, пише, између осталог дневник „Бунд“.

 

Бунд

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here