Свако четврто дете жртва вршњачког насиља које се прелива на интернет

Поделите:

Главни координатор за превенцију насиља Центра за превенцију девијантног понашања код младих Биљана Кикић Грујић упозорава на прелазак насиља из стварног света у виртуелни и обратно

Истраживања показују да је свако четврто дете жртва вршњачког насиља, а дигитално насиље је све чешће међу децом, речено је данас Првој конференцији о вршњачком насиљу организоване у оквириу пројекта Друг није мета.

Главни координатор за превенцију насиља Центра за превенцију девијантног понашања код младих Биљана Кикић Грујић каже да у Србији постоји вршњачко насиље

““Да ли вршњачког насиља има више или мање је дискутабилно зато што смо у односу на пре 10 година постали сензибилнији, односно, знамо да препознамо неки облик насиља који се јавља““, рекла Кикић Грујић.

Према њеним речима, оно што је тренд у свету, па и у Србији, јесте да вршњачко насиље мења облик – из стварног света прелази у виртуелни свет.

““Кажемо да не постоји граница стварног и виртуелног света јер свађа која започне у стварном свету – школи или ван школе, се преноси у виртуелни свет и на крају резултира тучом у стварном свету““, рекла је Кикић Грујић.

Она је истакла и да се вршњачко насиље не може издвојити, нити се може о њему причати као издвојеном фактору.

““Пре 20 година, када је неко правио проблем у школи, са њим нико није желео да се дружи или бар велики број деце није желео да се дружи. Данас су таква деца лидери, вође, узори““, рекла је Кикић Грујић додајући да је проблем у поремећају вредности у вршњачким групама.

Како каже, са друге стране постоји ““спавање институција““.

““Не можемо рећи да не постиоји регаовање институција, оно постоји, али ми се чини да постоји тек када се деси неки облик вршњачког насиља који резултира покушајем или извршејем самоубиства детета““, рекла је Кикић Грујић.

Она је оценила и да је превентивни рад негде затајио или да би требало да се појача да би имало ефекта и на саму децу.

““Сакривање било ког облика вршњачког насиља и уопште насиља и злостављања деце да ли у стварном или виртуелном свету само ће резултирати да ће после неког одређеног времена тај проблем ескалирати““, закључила је Кикић Грујић.

Саветник министра просвете Снежана Марковић сматра да ће конференција на којој ће се ученицима и наставницима скренути пажња да интернет, поред свих добробити које нам доноси за учење и забаву, крије и опасност.

Међутим, како каже, то не значи да треба да бежимо од интернета.

““Неопходно је да будемо свесни опасности, обазриви и да не дозволимо да будемо преверени. Да не вршимо насиље над другима и да не дозволимо да над нама врше насиље““, рекла је Марковић.

Подсећајући да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација носилац послова информационе безбедност и да је основало национални конктакт – центар за безбедност деце на интернету, она је истакла да Министарство просвете тесно сарађује са свима који су ангажовани да делују.

Марковић је указала да није сигурна колико су деца упозната са опсаностима на интернету додајући да све анонимно могу да пријаве на телефон 19833.

Координаторка пројекта Друг није мета Ивана Миленковић подсетила је да су пре две године кроз портал СрбијаДанас.цом покренули пројекат собзиром да је статистика алармантна.

““Истраживања показују да је свако четврто дете учествује у вршњачком насиљу. Циљ конференције је да се донесу конкретни и функционални закључци, а публика – ученици и наставници ће моћи да чују стручњаке који ће да понуде решења, а не празне разговоре. Очекујем да ћемо сви одавде изаћи са неким новим сазнањима, паметнији и толерантнији““, рекла је Миленковић.

Она је истакла и да је насиље постало толико фреквентно да нико не може да буде сигуран да се то неће догодоти његовом детету.

Према њеним речима, најугроженије су ипак маргиналне групе, рањиви слојеви друштва, али нема правила.

 

 

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here