СВАKО МОЖЕ ДА НАС ШПИЈУНИРА ЗА САМО 100 ЕВРА: Довољно је да имате мобилни и знаће сваки ваш корак!

Поделите:

За 100 евра може да вас надгледа свако коме сте интересантни, довољно је да купи програм за праћење вашег мобилног телефона

На тржишту Србије послују фирме које нуде својим купцима програме за шпијунирање људи. Док вам је телефон у руци, неко ће да зна сваки ваш корак, шта радите на Фејсбуку, с ким се дописујете, чак и кога сте фотографисали. У сваком тренутку могу да чују шта се дешава око вас у реалном времену.

Kомпаније те производе нуде за 100 евра, а то вам омогућава да без много муке и знања постанете прави хакер! Сигурно сте приметили рекламе које позивају на куповину застрашујућих програма, а према упутствима онлајн продаваца, све што треба да урадите јесте да посетите њихов сајт, купите одабрани програм, инсталирате га на телефон особе коју желите да пратите и шпијунажа може да почне. Софтвер није видљив на телефону и жртва праћења није свесна да је на “мерама обраде”.

Противзаконито

Према информацијама у огласима, фирме нуде “потпуну контролу праћеног телефона, прислушкивање разговора, увид у СМС поруке, објаве на друштвеним мрежама, фотографије и ГПС локацију.

Адвокат Небојша Анђелковић објашњава за Kурир да сајбер-малтретирање није у складу са законима Србије:

– Законом је прописано да само овлашћени органи тужилаштва, суда и полиције смеју да раде овакве провере. Без обзира на то што су сада доступне свима, грађани морају бити свесни да преузимањем и применом шпијунских апликација чине кривично дело јер такав чин није у складу са законима Републике Србије. Нико не сме нарушавати туђу приватност и основна људска права – навео је он.

Решавају проблеме

Истовремено, како наводи психолог Никола Петровић, велики број грађана поклекне, купи програм и нада се да ће тако решити своје проблеме.

– Људи су постали неповерљиви, а када је поверење нарушено, онда се јавља жеља за праћењем и шпијунирањем. Родитељима је окидач када открију да дете лаже о оценама или прикрива да је пробало алкохол или дрогу. Честе су и провере партнера због недостатка поверења. Главни узрок у оба случаја је страх – каже он за Kурир и додаје да је проблем могуће решити једино разговором и искреношћу.

Има још
Остале шпијунске опреме
Поред софтвера за мобилне телефоне, на овом модерном тржишту појављују се и друге “алатке” за праћење. Грађани најчешће бирају бесплатне шпијунске апликације које се могу скинути са Плејстора. Ипак, има и оних који се одлучују за куповину хемијских оловака које имају дигитални снимач и камеру, а познати су и лажни детектори за дим, ручни сатови, сунчане наочаре, као и неприметне мини-камере. Оваква опрема кошта од 50 до 350 евра.

Бројке
– 100 евра кошта програм
– 50 евра најјефтинија опрема
– 350 евра најскупље шпијунске справе

 

Kurir

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here