“Сваког могу да подсетим што је напустио ДС”

Поделите:

Посланик и први председник ДС Драгољуб Мићуновић оцењује да је уједињење демократа “сјајна идеја”, али да о њој треба да се разговара.

Он је подсетио да је и раније говорио да је против покрета, већ да је за странке које имају своје програме, као и да свакога ко је напустио ДС може да подсети зашто је то учинио.

“Уједињење демократа је сјајна идеја, али дај да о њој разговарамо. Да ли је онда могуће да се у то уклопе све идејно удаљене странке од левих до десних. Многи покрети су начелно против страначког организовања. Не може озбиљна странка да подржава нестраначког кандидата, јер одмах постаје инфериорна, заклања се иза туђег угледа. Онда се ти које смо подржали појаве после избора кажу: то су моји гласови. Па како само твоји”, упитао је Мућуновић у интервјуу за Недељник.

У том смислу Мићуновић је навео да је Депос најбољи пример како пролазе покрети.

“Неки су предлагали када смо оснивали ДС да то буде покрет. Рекао сам – не. Мора да се направи странка ако желите озбиљну парламентарну демократију. Странке морају да имају своје програме на основу којих се такмиче. Ако оснујете покрет и у њему свако има своју идеју – то се распада као сапуница”, додаје.

Каже и да би свакога од њих који су отишли из ДС-а могао да подсети зашто су изашли из странке, али да то прво уради у четири ока.

“Хајде да направимо поштену историју, али скицу будућности ДС-а. Програм ДС-а мора да се поштује. ДС није одустао од свог програма на њему мора да истраје. Постоји континуитет идеја које нису компромитоване. Политику коју смо водили 1990. водимо данас”, додао је.

Мићуновић је упитао и ко је оснивачким актом указао на стратешки правац уједињења са Европом, мировном политиком спасавао образ Србије у време највећег ратног лудила, спречавао крађу избора и подигао Београд на ноге 1997, увек будио Србију и ко данас може поново да је пробуди, ко је организовао 5. октобар…

Он је навео да је то заправо историјски задатак ДС-а.

Аутор: Тањуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here