Победника на председничким изборима у САД ће бирати улица!

Поделите:

ЏО Бајден и Хилари Клинтон заједно су представили америчкој јавностии прикладно објашњење за могући пораз демократског кандидата на предстојећим америчким председничким изборима.

Вероватно ће управо оно што су изнели, ако Доналд Трумп победи на изборима, бити употребљено као изговор било за импичмент, било за – што је извесније – одбијање признавања изборних резултата и организовање насилног преузимања власти.

Бајден је, позивајући се на податке америчких специјалних служби, рекао је да “Руси покушавају да нам одузму легитимитет изборног процеса”.

Бајден је, опет се позвавши на информације америчких обавештајних служби које добија, прецизирао и да су “Кина и други такође укључени у дејства чији је циљ да изгубимо поверење у резултате (избора)“.

Ако Трамп не призна резултате избора, а његов штав ухвати фалсификаторе `за руку`, односно укаже на накнадно убацивање гласачких листића и масовно фалсификовање гласова послатих поштом, Бајденов ће штаб имати спреман одговор на све оптужбе.

Тврдиће да су све то провокације Руса, Кине и неких „других снага“ које имају за циљ да дискредитују изборне резултате ради изазивања грађанског рата у Сједињеним Државама или остајања актуелног председника на власти.

То је прилично понижавајуће за земљу која себе сматра светским хегемоном, али врло је вероватно да ће се изборни резултат бити утврђен или буквално на бојном пољу, или као резултат административне борбе за контролу над америчком савезном поштанском службон.

Ствар је у томе што Бајденов изборни штаб – хватајући се за епидемију – захтева да избори буду одржани у великој мери у форми дистанционог гласања, односно  гласања путем поште, а Трамп тврди да ће се за фалсификовање резултата користити управо гласање путем поште.

Можда звучи невероватно, али је чињеница да је сада готово кључна тема у САД – и на нивоу званичних изјава кандидата и аналитичара у медијима попут агенције Associated Press – ко ће контролисати пошту на дан избора и може ли Трумп лишити поштанску службу буџетског финансирања да би онемогућио „даљинско гласање“?

Бајден отворено говори да због могућности да се то догоди не може да спава.

Може се претпоставити да ће – ако Бела кућа заиста успе да спречи масовно поштанско гласање – и за то опет бити криви тајанствени „Руси“, о којима је Бајден наводно чита у извештајима ЦИА или ФБИ.

Намеће се питање: одакле бивши потпредседник Сједињених Држава добија тајне податке америчких обавештајних агенција? Јер, председнички кандидати кандидати (обе странке) „обавештајне брифинге“ имају тек уочи ибора.

Поврх тога, Бајден још није формално кандидат Демократске партије за председника САД.

Биће занимљиво како ће ЦИА и ФБИ објаснити откуд Бајдену подаци које износи. А још занимљивије ако – и под могућим притиском Беле куће – саопште да Бајден лаже.

Пре него што је Бајден убацио у јавни оптицај “обавештајне информације” о следећој “руској завери”, Хилари Клинтон је преко телевизије упозорила да би Трумп могао одбити да призна резултате избора и одбити да добровољно напусти Белу кућу. Чак је нагласила да се унапред, већ сада, треба „припремати за такав сценарио“.

Није објаснила шта би „припремање“ подразумевало. Међутим, ако се имају на уму крвави државни удари замаскирани да личе на „народну вољу на улици“, са сигурношћу се може претпоставити да Клинтонова говори о насилној елиминацији политичких опонената и чланова њихових породица, као и обичних присталица Републиканске партије који не буду хтели да се помире са узурпацијом власти од стране екипе Клинтонове.

Ова процена може изгледати претераном, али с обзиром на то да је Демократска партија употребила сву снагу своје медијске машине да изазове максималну мржњу не само према Русима, већ и према присталицама Доналда Трампа – „украјински сценарио“ се може реализовати не у Кијеву, већ у Вашингтону.

Амерички режисери обојених револуција лако ће пронаћи групу „непознатих снајпериста“ који ће без проблема упуцати „демократску небеску стотину“, а дискурс о „украденој изборној вољи народа“ спрема се, ево, унапред.

За спољне непријатеље унапред се одређени Русија и Кина. То је као пушка која у позоришту виси на зиду у првом чину, а у трећем – пуца.

Само, сада се у САД не ради о једној пушци већ о целом арсеналу, па се завршни чин америчке изборне драме може претворити у праву крваву трагедију.

  (сажета верзија текста)

Иван ДАНИЛОВ, РИА Новости

       

Поделите:

1 коментар

  1. Šta bi bilo kad bi bilo??
    Amerika ima svoje izborne zakone koji nisu savršeni ali nisu ni glupi da bi se povodom izbora predsednika uličnim sukobima rešavao njegov status.
    Može biti da neki budu nezadovoljni ali predsednički mandat kod njih traje 4 godine pa taj period brzo proleti i dinamika događaja smenu njihovi predsednika ne stavlja ispred volje naroda.
    Nije to kao kod nas na Balkanu ili Belorusiji,Rusiji gde car zasedne kao sultan do smrti 10 ili 20 godina gusla gusle dok se gudalo ne iskrivi od sile vlasti.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here