Све мање школа води ученике у Јасеновац, лани их је било рекордно мало

Поделите:

Бивши логор ове године посјетило је само седам основних и осам средњих школа

ЗАГРЕБ Школске групе из основних и средњих школа углавном заобилазе ЈУСП Јасеновац иако би он требао бити важно и средишње мјесто за поучавање не само о жртвама тог највећег усташког логора, него и за поучавање о Холокаусту, те геноциду над Србима и Ромима. Према подацима ЈУСП-а Јасеновац ове године посјетило га је 15 школских група из Хрватске и то седам основношколских и осам средњошколских група. У посљедњих седам година Јасеновац су посјетиле укупно 104 школске групе, 62 основношколске, 42 средњошколске. Највише школских група Јасеновац је посјетило 2013. године. Тада су га посјетиле 22 групе, а најмање лани, само девет. У раздобљу од 2012. до 2015. године, када је на власти била Kукурику коалиција посјетило га је 67 школских група, а у сљедеће три у којима је у разним комбинацијама ХДЗ њих 37.

ЈУСП Јасеновац углавном посјећују ученици из оближњих или не баш удаљених школа. Свакогодишња константа су Основна школа Поповача чији ученици сваке године посјећују Јасеновац у двије групе, а од средњих школа сваке године га посјећују ученици карловачке гимназије. Интересантно је да ни ученици Основне школе Јасеновац, према податцима ЈУСП-а Јасеновац, не посјећују меморијални музеј сваке године. Од 2012. године из те су школе три организиране скупине посјетиле некадашњи логор и то 2013., затим 2016. и ове године. Међу честим посјетитељима били су ученици из загребачке Основне школе Ивана Мештровића, основних школа из Лудине и Новске, пакрачки средњошколци.

Ученици из Приморско-горанске жупаније међу повременим су посјетитељима ЈУСП-а Јасеновац, осам школских група га је посјетило од 2012. Међу оним нешто мање учесталима су ученици из Истарске жупаније (четири школске групе) и Сплитско-далматинске (двије), док примјерице Јасеновац није посјетила нити једна школска група из релативно удаљене Дубровачко-неретванске жупаније, али и из не баш тако далеке Задарске жупаније.

С обзиром на слаб интерес основних и средњих школа, и то дугогодишњи, не чуди све слабије знање и разумијевања збивања из раздобља НДХ и међу младима што за посљедицу има све веће разумијевање и постепену рехабилитацију усташтва у хрватском друштву.

Новилист.хр

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here