“Све за домовину – Адолф Хитлер”: Црквено звоно које је поделило једно село

Поделите:

Историја никада није далеко од површине у Немачкој, земљи која је под нацистичким режимом убила шест милиона Јевреја и дуго се хвалила тиме што се са неславном прошлошћу искрено суочила

Немачка – Након што је открила да на црквеном звону постоји свастика, Сигрид Петерс је одбила да настави да свира оргуље током службе.

Сакривено од очију јавности, на врху климавог степеништа унутар жутог црквеног торња, звоно и даље стоји на истом месту где га је 1934. поставио нацистички градоначелник села Херксхајм ам Берг, које има 750 становника и налази се на врху брежуљка у југозападној винској области Немачке.

То звоно је мање је од друга два звона и прекривено голубијим изметом. Али је свастика јасно видљива као и натпис “Све за домовину – Адолф Хитлер”.

Kада је Петерсова, пензионисана професорка музичког, проговорила прошле године, “Хитлерово звоно” је постало национална вест. Јеврејске групе су тражиле да се скине. Локални црквени савет је забранио да се користи. Регионално црквено тело је понудило новац да се замени.

Двадесетак других градова у Немачкој открило је свастике на својим црквеним звонима и брзо их се решило. У северној Немачкој, локално становништво је узело ствари у своје руке, упало у црквени торањ и брусилицом уклонило свастику. На вратима је била закуцана порука “Пролећно чишћење 2018”.

Али питања која је ово звоно отворило поделила су село. Петерсова је названа “издајицом”. Локална пицерија нуди “нацистичку пицу”. Многи желе да сачувају звоно иако Херксхајм сада називају “нацистичким селом”.

Градоначелник Георг Велкер (72) жели да се постави плоча са историјатом звона. “То је историјски споменик. Не треба да заборавимо историју или да се претварамо да се није догодила”, рекао је он.

Историја никада није далеко од површине у Немачкој, земљи која је под нацистичким режимом убила шест милиона Јевреја и дуго се хвалила тиме што се са неславном прошлошћу искрено суочила. Али са ултрадесничарском партијом као главном опозиционом странком у парламенту, ситуација се закомпликовала.

Један представник партије Алтернатива за Немачку недавно је нацистичко доба назвао “пуким птичјим гованцетом” у историји. Неонацисти су организовали један марш у Херксхајму од када је звоно постало вест и затражили су да се оно задржи.

На сеоском тргу, становници су побројали инфраструктуру коју су нацисти изградили: ауто-пут између Хајделберга и Манхајма, стамбени комплекс у близини Фрајнсхајма. “Да ли треба и то да уништимо”, питао је Роланд Покс. “То је апсурдно.”

Звоно припада селу али торањ у коме се налази звоно припада цркви. Пастор Хелмут Мајнхарт каже да верује да је дебата постала помало хистерична и као пример наводи Петерсову која тврди да чује “глас Адолфа Хитлера” када звоно зазвони.

Неки су се ипак предомислили. “Мислим да треба да задржимо звоно и поставимо плочу и организујемо годишња дешавања”, рекла је Бетина Хеберер, биолог и писац. “Али за жртве и породице жртава нацистичког режима звоно се не може толерисати и мени је то довољно.”

“Звоно мора да се скине”, рекла је она

The New York Times

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here