Швеђанка која је наводно вратила Нобелову награду, коју је наводно добила, уопште је није добила

Поделите:

Вест да је шведска лекарка која је Нобелову награду за мир добила 1988. као чланица мировних снага УН вратила ту награду, обишла је регион. Да ли је баш тако?

Док је аустријски књижевник Петер Хандке јуче у Стокхолму примао Нобелову награду за књижевност за 2019. годину, његови противници су оштро протестовали. У мору бурних реакција којима се оспоравала одлука Нобеловог комитета издвојио се гест извесне шведске лекарке Kристине Доктаре.

Она је, како наводи Спутњик, крочила међу окупљене испред центра АБФ у Стокхолму и с медаљом високо подигнутом у руци, саопштила драматичну одлуку: “Враћам своју Нобелову награду!”

Присутни су обрац́ање пропратили бурним аплаузом уз скандирање: “Kристина! Kристина!”

​Међу окупљенима је, између осталих, била Алида Бремер, немачкс списатељица хрватских корена, немачка и француска новинарка Елке Шмитер, као и Флоранс Артман, амерички новинар Рој Гутман, Емир Суљагиц́, директор Меморијалног центра Сребреница – Поточари, члан норвешког Хелсиншког комитета Енвер Ђулиман, као и Мирсад Дуратовиц́, председник Регионалног савеза Удружења логораша регије Бањалука.

У информацији коју су светски, регионални и домаћи медији пренели наводи се да је Доктареова Нобелову награду за мир добила 1988. као чланица мировних снага УН. Kолико је то тачно, пита се Спутњик.

Једноставан поглед на сајт Нобеловог комитета говори да њеног имена међу добитницима Нобелове награде за мир за ту годину – нема. Награду су, наиме, као колектив добили сви припадници мировних снага УН од 1948. до 1988. године, што је укупно више 500.000 људи из 53 земље света.

 

Б92

Поделите:

2 Коментари

 1. Ne vole Šveđani Austrijance i SSovce..
  A Handkeov matorac je bio SS oficir..
  Baba još pamti kad su ih Hitlerovci terali u logore na -30 i kad je dobila upalu pluća kao mlada devojčica…
  Ne dao bog Handkeu da mu matora okači medalju na grudi..
  Visio bi nasred Stokholma kao božićni lampion hehe

  • Како Вас није срамота да то пишете. Узгред нити је Ханбдкеов отац био СС официр нити су Швеђани трпели немачку окупацију.
   Колико се сећам 1988. Нобелову награду за мир су добиле јединице УН-а на линији разграничавања ирачке и иранске војске. Јединица је била састављена већином од југословенских војника, а командант је био југословенски генерал.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here