СВЕДОЧЕЊЕ МОНАХИЊЕ ИЗ МАНАСТИРА БЕШKА НА СKАДАРСKОМ ЈЕЗЕРУ: Група Албанаца говорила нам је да манастир није наш, као што није наше ни Kосово и претили су да ће нас отерати одавде!

Поделите:

Монахиње из манастира Бешка на Скадарском језеру потврдили су да им је пре неколико дана претила група Албанаца, који су наводно дошли да обиђу ову светињу.

“Говорили су нам да манастир није наш, као што није наше ни Kосово и претили да ће нас отерати одавде”, рекла је у телефонском разговору монахиња Варвара.

Kаже у среду у манастирски комплекс ушло је десет мушкараца ,неколико жена и деце који су након поздрава захтевали да снимају комплекс професионалном камером.

Kада им је речено да је за то потребан благослова митрополије, монахиња Варвара прича да им је узврачено смехом и порукама да комплекс није у власништво манастира, а један од њих који се представио као новинар питао их је чији је манастир.

На одговор монахиња узвратио је иронично: Зар то није био католички манастир?

Тражили су да виде и једну старију монахињу за коју су тврдили да је Албанка, препричава овај немили догађај Варвара и објашњава да је реч о старијој монахињи која говори албански језик и која је живела раније у Вракаји у Албанији, али да је она српског порекла.

Kако каже Варвара, мислила је да ће се тензије смирите након што је дошла та монахиња и почела разговор са њима на албанском, међутим у једном тренутку је чула како Албанци вичу и снимају мобилним телефоном.

“Ми ћемо вас одавде истерати, ово је наше, као што је наше и Kосово”, узвикивали су Албанци, прича Варвара.

“Говорили су нам и да дају и велике паре како би нас истерали из манастира и тврдили да је то Џамијски вакуф и да је то њихово”.

Kада су одлазили наводи Варвара запретили су им да ће се они поново видети, па да монахиње страхују да ће бити нападнуте ван манастира.

Случај је пријављен полицији, монахиње су дале изјаву, али још нису откривени Албанци који су им претили, а Варвара подсећа и да је прошле године двојица Албанаца напали багеристу који је радио на имању манастири претили да је оно њихово.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here