Шведска била у праву када је одлучила за развој имунитета?

Поделите:

Шведска стратегија имунитета крда у борби против корона вируса, коју је већина свјетских стручњака критиковала, однедавно биљежи све боље резултате, преносе тамошњи медији.

Друге европске земље спремају се за други талас инфекције.

Иако је имунитет становништва и даље испод класичног нивоа од 60 одсто, то ц́е можда бити довољно за ефикасно заустављање епидемије Цовида-19 у Шведској, сугерише један од најистакнутијих данских епидемиолога.

“Постоје индиције да су Швеђани стекли ниво имунитета на болест, што је заједно са осталим мјерама довољно да болест не остаје”, рекао је за лист “Политикен” професор биокомплексности на Институту Ниелс Бохр у Цопенхагену Kим Снеппен.

Шведска је протекле неђеље дневно регистровала 23 случаја на милион људи, у поређењу са 61 случајем у Данској, чија је стопа заразе сада премашила врхунац из априла.

Снеппен је истовремено признао да је Шведска претрпјела много вец́у стопу смртности од оне која се виђа у Данској – са скоро 5.900 умрлих у поређењу са 635.

“Ово је цијена коју су платили. Позитивна страна је што су сада можда завршили с епидемијом”, рекао је Снеппен.

Ранија студија професора Тома Бриттона са Универзитета у Стоцкхолму процијенила је да би праг пуног имунитета стада могао бити и до 43 одсто популације, што је далеко испод класичних цифара од 60-70 одсто прихвац́ених у епидемиологији.

Основа за то је претпоставка да су најдруштвенији и најактивнији чланови друштва први који се заразе.

Професор биомедицине са Универзитета у Аархус Сøрен Риис Палудан рекао је да све више доказа указује на то да је Шведска здравствена агенција можда била у праву када је одлучила да слиједи стратегију која омогуц́ава контролисани развој имунитета.

“Може се тврдити да су изабрали право рјешење, али на почетку су били слабо припремљени за стратегију и нису могли заштитити своје рањиве”, рекао је Риис Палудан.

Шведска, чији су приступ без закључавања у настојању да постигне имунитет стада критиковали медицински стручњаци, политичари и активисти, забиљежила је нешто више од 88.000 случајева корона вируса, а његова путања полако се повлачила од највиших бројева обољелих забиљежених у јуну.

Данска је, за разлику од тога, забиљежила скоро 29.000 случајева, готово три пута мање, али је усред свјежег скока.

Дански државни епидемиолог Kåре Мøлбак упозорио је да је Данска још у “првом таласу заразе”, јер талас на прољеће није имао времена да се “у потпуности развије”, јер је земља “ушла у хибернацију”.

Међутим, ризик од нових избијања у Шведској не може се искључити, упозорили су други епидемиолози.

Стопа смртности у Шведској је пета највиша стопа по глави становника у Европи, али број нових инфекција непрекидно опада од врхунца крајем јуна.

Од данас има само десетак пацијената на интензивној њези. Ово је оштар контраст другим земљама у Европи које су се потпуно затвориле, попут Британије, Француске и Шпаније, у којима се појављују нови случајеви, што кочи економски развој.

(Агенције)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here