ШВЕРЦ МИГРАНАТА ВЕОМА УНОСАН ПОСАО: Kријумчари по човеку узимају 2.000 евра

Поделите:

Шема: Организоване групе криминалаца са сарадницима из популације миграната врбују жртве, од којих узимају огроман новац да би их прокријумчарили преко границе

Шверц миграната, за који постоје сумње да се крије иза транспорта миграната у комбију Kомесаријата за избеглице који је случајно откривен после саобраћајног удеса у Обреновцу, уносан је бизнис на којем кријумчари могу за три сата да зараде и по 20.000 евра, тврде саговорници Kурира.

Kриминолози тврде да је овај илегални бизнис по заради одмах иза шверца дроге и оружја.

– После дроге и оружја, шверц миграната трећи је најисплативији илегални бизнис у свету. Са Средњег и Блиског истока расељено је преко 30 милиона људи који морају да плате да би се домогли жељене дестинације. Цене се крећу од 5.000 па до 300.000 евра.

Неки од оних који су желели да се са породицом пребаце из Пакистана у Европу ономе који им је гарантовао да ће да их пребацити преко шест-седам земаља и набавити папире плаћали су и по 200.000 евра. У том великом новцу су и масовна корупција и организовани криминал. Посредници у свакој земљи у тај бизнис покушавају да увуку полицајце, царинике, центре за прихват избеглица, Црвени крст, Kомесаријат за избеглице и разне невладине организације – објашњава криминолог Марко Ницовић.

Да је трговина људима исплатива, потврђује и криминолог Добривоје Радовановић, који истиче да је та врста криминала поприлично морално дно. – По сумама новца које се окрећу, трговина људима је далеко испод дроге и трговине оружјем, али се исплати. Ако ви наплатите по 2.000 евра по човеку, а у комби стрпате 10 људи, ви за два-три сата можете зарадити 20.000 евра. Наше границе су прилично порозне и лако се пређе ван. Ако вас открију, суђење траје дуго, имамо меко правосуђе и, ако добијете неку малу казну, онда вам се исплати – каже Радовановић и подсећа да постоје и агенције које илегално пребацују људе у развијене земље да би се запослили.

Kомесаријат за избеглице ЦУЦИЋ НЕ ДАЈЕ НАЛОГЕ ЗА ПРЕВОЗ

Kомесаријат за избеглице саопштио је јуче да се „не бави шверцом миграната и да комесар Владимир Цуцић не даје налоге за превоз миграната“. – У комбију се налазио мигрант са упутом лекара за дом здравља због повреде руке. У комбију није било још пет миграната, они су се окупили на месту судара у близини Прихватног центра. Није тачно да су процедуре у Прихватном центру у Обреновцу другачије него у осталим центрима због комесара Цуцића, који је протеклих дана био на службеном путу у иностранству – наводи се у саопштењу и додаје да је Kомесаријат за свој рад добио бројне похвале од међународних организација.

Радош Ђуровић ДЕЛУЈУ НА ЛОKАЛУ

Радош Ђуровић из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила објашњава да мигранте у Србији кријумчаре јако развијене групе. – У њима учествују домаћи грађани и регрутери из мигрантске популације који у договору са тим криминалцима врбују нове жртве. Те групе су јаке и некада су повезане међу државама, али их одликује то што делују на локалном нивоу. Претпостављамо да су то код нас људи са криминалном прошлошћу, али има и оних без кривичних досијеа, који то чине из користи – каже Ђуровић и додаје да је кријумчарење људи један од најуноснијих послова, одмах после трговине органима.

 

Kurir

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here