Свештеник Ненад Илић: Моје писмо са протеста је подржао велики број свештеника и верника

Поделите:

“На јучерашњој литургији читало се јеванђеље у којем пише и ‘ко хоће међу вама да буде први, нека буде свима слуга’. То је црквени став”,

Свештеник Ненад Илић чије је писмо прочитано на протестима у суботу и један од првих свештеника СПЦ који их је јавно подржао, каже за Недељник.рс да је после тога добио подршку великог броја свештеника и верника. Званичних реакција из саме СПЦ, засад, није било.

“Не верујем да ико из Цркве даје подршку томе да може неко на власти да се понаша као власник наше земље и свега у њој. Да може да има потпуну власт над медијима којима контролише процес избора, и да то да ли ће да разговара са својим народом коме треба да служи зависи од његовог расположења. На јучерашњој Литургији читало се јеванђеље у којем пише и ‘ко хоће међу вама да буде први, нека буде свима слуга’. То је црквени став. Да је то тако доказ је велика подршка мом писму од стране верујућих људи и великог броја свештеника. Не морамо ми страначки да се опредељујемо али обавеза нам је да реагујемо на неправду и злоупотребе. Србија вапи за тим да коначно крене даље. Kо ће у томе најбоље служити одлучиће народ, али тек кад почнемо нормално међусобно да разговарамо и кад медији престану да буду било приватно оруђе”, рекао је Илић за Недељник.рс о реакцијама на његово писмо.

Илић који је на служби у Холандији, није могао да дође на протесте, јер, како је објаснио, суботом нема летова за Амстердам, а служење литургије је његова најважнија обавеза коју никако није могао да прескочи.

“Није било никог ко би могао да ме замени”, каже Илић.

НА ЈУЧЕРАШЊОЈ ЛИТУРГИЈИ ЧИТАЛО СЕ ЈЕВАНЂЕЉЕ У KОЈЕМ ПИШЕ И “KО ХОЋЕ МЕЂУ ВАМА ДА БУДЕ ПРВИ, НЕKА БУДЕ СВИМА СЛУГА”. ТО ЈЕ ЦРKВЕНИ СТАВ

У писму које је на протесту прочитала његова супруга Анастасија Илић, свештеник Ненад Илић је поручио да појединачни гласове из Српске православне цркве не треба да збуњују.

“Црква се не бави страначком политиком, али кад неправда и лаж постану очигледни, она има обавезу да стане у заштиту верног народа. Не треба да вас буне појединачне редакције, црква нема главни одбор”, написао је Ненад Илић.

“Завађају народ ради своје користи, и кад се народ збуни и узбуни, они се измичу и у миру једу извагану добит. Од њихове галаме мудрац не долази до речи. Ласкају глупаку и насилнику само да доду до првих места. Пишу књиге и објављују зло својих сродника да би скрили своје зло. Немоћни су да учине правду народу, него га застрашују плашећи га гором неправдом прошлих времена. Харају за себе и пријатеље своје, јер знају да неће дуго”, цитирао је свештеник Илић реци владике Николаја.

Патријарх Иринеј је недавно рекао: “Не видим користи за народ од подстицања на такве протесте у Београду”. Патријарх Павле је својевремено са студентима “пробио” кордон током протеста 1997. године.

Свештеник Ненад Илић је недавно у великом интервјуу за Недељник говорио и о томе шта за њега значе ови протести.

“Од кад сам после тридесет и четири године живота ступио у Цркву ‘пуном ногом’ и срцем, доживљавам је као породицу, фамилију. Можемо да се разликујемо у мишљењима, да се расправљамо, па чак и жучно, али остајемо фамилија. Остајемо блиски и кад се увредимо због неког од наших. Патријарх не види корист за народ од протеста. Добро. Он је наш деда, човек у озбиљним годинама, и не мора нужно добро да види све око њега. Поготово ако га сколе обећањима и лажима неки ван фамилије, а моћни. Можемо с њим да се слажемо или не, његово мишљење морамо озбиљно да прихватамо, али можемо и синовски да се споримо. Многи, па и ја међу њима, мислимо да протести имају смисла. Да кад власт која није баш хришћанска и не чини добро, затвори нормалне канале комуникације, мора и на улицу да се изађе и да се буде и мало гласнији. Не само да не подржавам ниједну посебну странку, не подржавам ни овакав страначки систем у целини. Али није ми јасно одакле могу да се појаве ти нови људи које многи прижељкују, ако се незадовољство не заталаса и жеља добије активније облике”, рекао је он.

Он је убеђен да “народ којем је разним манипулацијама одузета могућност да изрази незадовољство властима које би требало да служе народу, има право да се огласи”.

“Нисмо сви у нашој цркви јединствени у томе. Има различитих мишљења – али то не значи да она могу да угрозе нашу породичну слогу. Важније од дешавања у било којој држави у којој живимо јесте одржавање двојног држављанства, у којем Царство Божије има првенство”, додао је.

Nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here