СВЕТ ПРЕД ВЕЛИKИМ ГЕОПОЛИТИЧKИМ ПОТРЕСОМ: Дани нас деле од пропасти споразума који је зауставио катаклизму!

Поделите:

Захтјеви америчког предсједника Доналда Трумпа за измјеном нуклеарног споразума између Ирана и свјетских сила су неприхватљиви, казао је у четвртак ирански министар вањских послова.

Реутерс подсјећа да ускоро истјече рок који је САД дао Еуропљанима да “поправе споразум”. Трумп је казао да ће, уколико ЕУ до 12. свибња не поправи “страшне недостатке” у иранском нуклеарном споразуму, одбити продуљење режима ублажених санкција Ирану, великом произвођачу нафте.

“Иран неће поново преговарати о нечему што је договорено прије неколико година и што се примјењује”, казао је Мохамад Јавад Зариф.

Он је поручио да Иран неће своју сигурност препустити “вањским добављачима”, нити ће поново преговарати или додавати споразуму који се проводи у доброј вјери.

Трумп сматра да се ради о најгорем споразуму који је икада склопљен.

Споразум је склопљен након тешких преговора у којима је главну ријеч водила администрација бившег америчког предсједника Барацка Обаме, а њиме су окончане напетости које су у једном тренутку пријетиле великом ескалацијом у којој се чак спомињала могућност америчке војне интервенције којом би ирански нуклеарни програм био силом прекинут.
Израел тражи од Москве више произралеског приступа Сирији и Ирану

Израелски министар обране у четвртак је подсјетио Москву на одлуку његову владе да се не придружи санкцијама Запада те позвао Москву да узврати с мало више произраелског приступа Сирији и Ирану, преноси Реутерс.

Позив Авигдора Лиебермана услиједио је након што је Русија прозвала Израел због зрачног напада на Сирију 9. травња, што иначе врло ријетко чини, те најаве америчког предсједника Доналда Трумпа да до 12. свибња изађе из иранског нуклеарног споразума, чему се Москва противи.

“Цијенимо односе с Русијом. Чак и када су наши блиски партнери на нас вршили притисак, као у случају санкција против Русије, ми им се нисмо придружили”, казао је Лиеберман алудирајући на западне силе које су се сукобиле с Москвом око анексије Kрима и тровања бившег руског шпијуна у Великој Британији.

“Велики број земаља је недавно протјерао руске дипломате, Израел се тој акцији није придружио. Узимамо у обзир интересе Русије и надамо се да ће Русија узети у обзир наше интересе, овђе на Блиском истоку. Очекујемо разумијевање и потпору Русије када је ријеч о нашим виталним интересима”, рекао је министар.

Од почетка интервенције у сиријски грађански рат у корист предсједника Башара ал-Асада 2015., Русија је жмирила на једно око у случају израелских напада на могуће трансфере оружја и распоређивање снага њезиних савезника – Ирана и Хезболаха.

Но, Москва је осудила травањски напад у којем је погинуло седам Иранаца.

“Немамо намјеру мијешати се у унутарње питање Сирије. Оно што нећемо допустити је да Иран претвори Сирију у фронту против Израела”, казао је Лиеберман за Kоммерсант.

Осврнувши се на иранско водство које позива на уништење Израела, Лиеберман је казао да се нада “јасном и недвосмисленом одговору” Русије која је, додао је, врло устрајна у одржавању сјећања на догађаје из Другог свјетског рата.

Јутарњи.хр

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here