СВЕТИЊА НА КОСМЕТУ: Исцељује и Србе и Албанце

Поделите:

Манастир Светих врача Козме и Дамјана код Ораховца на Kосмету у среду обележио храмовну славу. Многа деца оздравила после доласка у ову светињу. Срби се још плаше повратка

ИАКО је често на мети напада Албанаца из окружења, манастиру у Зочишту надомак Ораховца, један је од православних храмова на Косову и Метохији у којима, осим Срба, наду за исцељење од болести траже, а често и проналазе и Албанци. У овој светињи, која је у среду у присуству бројних верника обележила храмовну славу Свети врачи Козма и Дамјан, светитеља чије се мошти налазе у цркви, моле се мештани из оближње Велике Хоче и Ораховца, али и свих крајева Космета.

– У ову светињу често долазе и Албанци, који углавном доводе болесну децу, јер је манастир надалеко познат по исцелитељским моћима – кажу нам мештани Велике Хоче и Ораховца, којима је ова светиња духовна оаза, а претходних година често је била и уточиште од свакодневних претњи Албанаца, којима су добро познате исцелитељске моћи Козме и Дамјана. – А приче о бројним излечењима болесне деце брзо се преносе и међу Албанцима.

Да су наводи мештана веродостојни, сведоче нам и монаси, који кажу да осим Албанаца са Космета у потрази за излечењем овде долазе и Албанци из иностранства, чија деца имају психичке или проблеме са говором, ходом…

– Сећам се приче комшинице Албанке, чије петогодишње дете није могло да обавља физиолошке потребе. Још тада, пре двадесетак година, остало ми је урезано у сећање да је дете после трећег доласка у светињу оздравило – прича нам Снежана Јовановић (54), која је била принуђена да се из Призрена пресели у Београд, али кад год јој се укаже прилика долази на манастирску славу из расејања.

Много је, причају мештани, било случајева у којима је званична медицина била немоћна, а спас је стигао у Зочишту. Мештанин Племетине, српског села у општини Обилић, каже да упркос свим уредним лекарским налазима није могао да проговори до треће године.

– Иако су ме родитељи водили код свих могућих лекара, деда ми је испричао да сам проговорио тек после доласка у ову светињу и то када ме је он, не могавши више да поднесе моје бројне лекарске прегледе, довео овде – прича нам мештанин Племетине, који сада својим комбијем за сваку манастирску славу довози комбијем рођаке и пријатеље до Светих врача у Зочишту.

Поред Високих Дечана и манастира Девич, Зочиште је један од најпосећенијих храмова. Долази много верника који се надају исцељењу. У околини манастира живе искључиво Албанци, а око 400 Срба, и поред тога што су им саграђене куће, још не сме да се врати јер се не осећају сигурним. У оближњем Ораховцу и Великој Хочи живи нешто мање од хиљаду Срба.

ОБНОВА МАНАСТИРА ЈОШ ТРАЈЕ

ПРЕМА предању, манастир Светих врача Козме и Дамјана датира из 11. века, а први пут се спомиње 1327. године у даровној повељи светог краља Стефана Дечанског. Ову светињу су током 1999. Албанци тотално порушили када је црква минирана, а монаштво протерано. Обнова траје од 2004. године, када је монаштво враћено, као и мошти светитеља које су биле склоњене у манастир Сопоћани. Обнова светиње, по речима оца Стефана, захваљујући помоћи Владе Србије, односно Канцлеарије за КиМ, и верника још траје.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here