Светислав Басара: Земља ботова

Поделите:

* У име ког би Црвеног Бана, да вас питам, моја маленкост била у обавези да опозицији „нуди идеје и решења“? Размислите и о овоме!
Изгледа да је Вучићевом боту, потписаном, рецимо, са X, био мало један сендвич, па је у подфамозном коментаторлуку публицирао потпуно исти прорежимски просер и под псеудонимом Y.

Али ни проопозициони ботови нису мировали, вишекратно и принципијелно су ми набили на нос да се превише спрдам, да стално нешто закерам и да „пљујем“, а не „нудим“ никакве „идеје“ и никаква „решења“.

Чекајте мало! Закерање, ћерање комендије, спрдачина – а кад затреба богме и пљувачина – стоји у опису радног места писца сатирично-зајебантске колумне, али горенабројано нипошто не сме да стоји у опису посла политичара, били они на власти или у опозицији, тим пре што су сви џумле апсолутно лишени смисла за хумор. У име ког би Црвеног Бана, да вас питам, моја маленкост била у обавези да опозицији „нуди идеје и решења“? Размислите и о овоме! Ако опозиција нема „идеја“ и не зна шта да ради кад је „владар несмењив на изборима“, онда то значи само једно: да идеја неће имати нити ће знати шта ради ни када се једног дана врати на власт, што ће се пре или касније догодити (само је мука сачекати), али се то, утувите, неће догодити захваљујући опозиционој мудрости и напорима, него сили природних закона.

Будући да ће садашња опозиција (плус новокооптиране персонае драматис) кад се докопа власти нешто ипак морати да ради, основано сумњам – а будућност ће ми дати за право – да ће радити исто оно што је радила и када је прошли пут била на власти, а то ће рећи да кара секретарице, да шприца кокошке, да лаже и масти, да мажњава где и шта стигне, да свечано отвара школе по Босни, а да их затвара у Србији, да прави уносне послове и да по министарствима ждере 30.000 ћевапа дневно, укратко све оно због чега вам се садашња опозиција смучила и због чега сте – да би је казнили – на изборима 2012 цртали чича Глише и убацивали беле листиће и тиме БИТНО допринели успону Велеалександра Вучића на власт.

Који – утувите и ово – на власт није дошао револуцијом или државним ударом, него на легалним изборима. Ако ми сад опозиционари и опозициони ботови потуре под нос офуцани изговор да су избори били „покрадени“, ја ћу им поставити шкакљиво питање: за који сте, онда, Црвен Бан, ако сте знали да ће бити украдени, на тим изборима учествовали? Зар никада нисте чули за бојкот као легитиман (и ефикасан) метод политичке борбе. Чули сте, наравно, али сте се уздали у своју срећну звезду и у силу која се неочекивано појављује и решава ствар, па кад вам је срећна звезда потамнела, а сила заказала, тек тада сте се одлучили на бојкот – али не како у тупоумности мислите бојкот Александра Вучића – него бојкот ионако расклиматане државе Србије и њених килавих институција. А „идеја“ што се тиче, прекјуче вам дадох две добре: или да пљунете Вучићу под прозор или да извршите колективно самоубиство, па да кажете да вас је убио Вучић.

Али ни проопозициони ботови нису мировали, вишекратно и принципијелно су ми набили на нос да се превише спрдам, да стално нешто закерам и да „пљујем“, а не „нудим“ никакве „идеје“ и никаква „решења“. Чекајте мало! Закерање, ћерање комендије, спрдачина – а кад затреба богме и пљувачина – стоји у опису радног места писца сатирично-зајебантске колумне, али горенабројано нипошто не сме да стоји у опису посла политичара, били они на власти или у опозицији, тим пре што су сви џумле апсолутно лишени смисла за хумор. У име ког би Црвеног Бана, да вас питам, моја маленкост била у обавези да опозицији „нуди идеје и решења“? Размислите и о овоме! Ако опозиција нема „идеја“ и не зна шта да ради кад је „владар несмењив на изборима“, онда то значи само једно: да идеја неће имати нити ће знати шта ради ни када се једног дана врати на власт, што ће се пре или касније догодити (само је мука сачекати), али се то, утувите, неће догодити захваљујући опозиционој мудрости и напорима, него сили природних закона. Будући да ће садашња опозиција (плус новокооптиране персонае драматис) кад се докопа власти нешто ипак морати да ради, основано сумњам – а будућност ће ми дати за право – да ће радити исто оно што је радила и када је прошли пут била на власти, а то ће рећи да кара секретарице, да шприца кокошке, да лаже и масти, да мажњава где и шта стигне, да свечано отвара школе по Босни, а да их затвара у Србији, да прави уносне послове и да по министарствима ждере 30.000 ћевапа дневно, укратко све оно због чега вам се садашња опозиција смучила и због чега сте – да би је казнили – на изборима 2012 цртали чича Глише и убацивали беле листиће и тиме БИТНО допринели успону Велеалександра Вучића на власт. Који – утувите и ово – на власт није дошао револуцијом или државним ударом, него на легалним изборима. Ако ми сад опозиционари и опозициони ботови потуре под нос офуцани изговор да су избори били „покрадени“, ја ћу им поставити шкакљиво питање: за који сте, онда, Црвен Бан, ако сте знали да ће бити украдени, на тим изборима учествовали? Зар никада нисте чули за бојкот као легитиман (и ефикасан) метод политичке борбе. Чули сте, наравно, али сте се уздали у своју срећну звезду и у силу која се неочекивано појављује и решава ствар, па кад вам је срећна звезда потамнела, а сила заказала, тек тада сте се одлучили на бојкот – али не како у тупоумности мислите бојкот Александра Вучића – него бојкот ионако расклиматане државе Србије и њених килавих институција. А „идеја“ што се тиче, прекјуче вам дадох две добре: или да пљунете Вучићу под прозор или да извршите колективно самоубиство, па да кажете да вас је убио Вучић.

Светислав Басара

Данас

Поделите:

1 COMMENT

  1. Басара је шљам; дно дна! Нека се сети изјаве „Радио слободна Европа“, када се сложио са шиптаром, који је тражио да Србија подигне споменик , посвећен наводно извршеном геноциду над њима, од стране Србије! Сложио се и као, он ће да га открије! Протува, треба га на колац!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here