СВЕТСKИ МЕДИЈИ ИЗВЕШТАВАЈУ О ИЗБОРИМА У ЦРНОЈ ГОРИ: Данашње гласање је својеврсни референдум за Ђукановића

Поделите:

Бројни светски медији баве се парламентарним изборима у Црној Гори, оцењујуцћи да представљају својеврсни референдум за Мила Ђукановића, ког описују као аутократу, и његову владајућу Демократску партију социјалиста.

Немачки „Шпигл“ пише да Црна Гора никада није видела демократску промену власти и да се то вероватно неће догодити ни на овим изборима.

„Шпигл“ Мила Ђукановића назива „аутократом који је најдуже на власти у Европи“ и оцењује да се избори одржавају у кључном моменту за Црну Гору.

Немачки недељник наводи да би ови избори могли да буду прекретница за Црну Гору и у том контексту подсец́а на вишемесечне протесте против Ђукановића, незапамћене од напуштања државне заједнице са Србијом 2006.

Окидач за протесте било је усвајање Закона о слободи вероисповести који је требало да део имовине Српске православне цркве стави под државну контролу, додаје „Шпигл“.

„Ђукановић, чланови његове породице и група страначких и пословних пријатеља, практично су поделили земљу међу собом. Поседују најуносније делове јадранске обале, добијају већину јавних тендера и тајно улажу у већину страних инвестиција. Примера ради, најновији корупционашки скандал односи се на прање новца у малтешко-црногорском пројекту ветрењаче. То је систем који је познати црногорски математичар и публициста Миодраг Перовић описао речима ‘режим је постао олигархија, ДПС привилегована каста која поседује све монополе’“, наводи „Шпигл“.

Француски радио РФИ констатује да ови избори изгледају „веома несигурно“ за Мила Ђукановића ког назива „неприкосновеним владаром Црне Горе“.

Ђукановић, који је на власти три деценије, суочава се са „најопаснијим изборима“ до сада, констатује РФИ.

Француски радио пише да је позиција председника Црне Горе ослабљена отвореним противљењем Српске православне цркве и да је „пољуљан“ корупцијским скандалима и здравственом кризом у земљи.

У тексту под насловом „Ђукановић: Владар Црне Горе“, немачки јавни сервис МДР пише да том „малом земљом на Јадрану Мило Ђукановић већ29 година владао као породичним бизнисом“.

МДР на ове изборе гледа као на референдум за Ђукановића и његову владавину и такође подсец́а на протесте због усвајања спорног закона и указује да је црногорски председник критикован због гушења слободе медија и манипулисања изборним списковима.

Немачки јавни сервис се дотакао и физичког изгледа председника Црне Горе и лидера ДПС-а, наводец́ћи да је висок скоро два метра, али да се „млитаво рукује“, мада „уме да убеди некога у нешто“.

„Размишља логички и не дозвољава да га изнервирају. Ђукановић не говори ниједан страни језик, сем по мало италијански, или бар тако кажу“, додаје МДР.

Британски „Телеграф“ уочи избора у Црној Гори објавио је разговор са Душком Kнежевићем председником Атлас групе Душком Kнежевићем који је, како се наводи, открио како је морао да даје мито странци дугогодишњег председника Мила Ђукановића.

Ђукановићева владајућа странка се због „прљавог веша“ који Kнежевић открива, суочава са оштријом борбом него иначе, додаје британски Телеграф, подсетивши да је председник Атлас групе прошле године изазвао политичку олују афером „коверат“, када је објавио видео на којем предаје коверту са 100.000 евра високом владином званичнику.

Било је то, како тврди Kнежевић, само једно од многих мита које је током година морао да плац́а да би пословао под режимом Мила Ђукановића.

Спутњик

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here