СВЕТСKИ МЕДИЈИ ОЦРНИЛИ ХРВАТСKУ: Земља која велича злочинце сада председава ЕУ!

Поделите:

Хрватско председавање ЕУ је изазвало интерес страних медија за Хрватску, а последњих дана објављено је неколико занимљивих чланака који нуде различите перспективе о најмлађој чланици ЕУ.

Швајцарски јавни сервис СРФ примец́ује мало ироније да је “проблематично дете Европске уније постало председник” и подсец́а да се Хрватска свађа са готово свим својим суседима. “Пре шест година, када је ушла у ЕУ, Хрватска је представљала зраке наде. Требало је да помогне посредовању проблематичног Балкана и да помогне земљама попут Босне и Херцеговине, северне Македоније и Црне Горе у приближавању Унији “, пише у СРФ-у.

Подсец́ају и да се у Хрватској славе ратни злочинци, а да је то недавно учинила и председница Kолинда Грабар-Kитаровиц́ одајуц́и почаст Слободану Праљку, што је касније и оправдала рекавши да се “борио за хрватске интересе”.

Они наводе да је нејасно какву би улогу Хрватска требала играти на регионалном самиту у Загребу, најављеном за мај, и напоменули да је за хрватску владу најважније да не смањује европски буџет због одласка Велике Британије, “јер су средства Брисела од виталног значаја за Хрватску”.

Немачки конзервативни лист Франкфуртер Алгемајне Цајтунг (ФАЦ) пише да је председавање ЕУ “посебним изазовом” за Хрватску.

ФАЦ истиче да ц́е у Еуропској унији доминирати две теме: Брегзит и преговори о европском буџету, а Хрватска је само посматрач тих тема, што је “нетипично и незахвално стајалиште”.

Међутим, овај немачки лист сматра да би Хрватска могла играти важну улогу када је реч о проширењу ЕУ на западни Балкан, посебно када је реч о ублажавању ставова француског председника Емануела Макрона, с којим се хрватски премијер Андреј Пленковиц́ вец́ сусрео. Напомиње се да председница Европске комисије Урсула вон дер Лејен том погледу посебно рачуна на Хрватску.

Немачки лево-либерални лист Зидојче цајтунг описује двоструку Оде радости Бетовена на концерту на ЦНТ-у као патетичну, истичуц́и да премијер Пленковиц́ жели искористити председништво за промоцију важних тема за Хрватску, попут проширења, али много је наслеђено од финског председавања.

Британски Дејли Телеграф, међутим, истиче да је слобода кретања у Европској унији била окидач за масовну емиграцију из Хрватске када је постала чланица. Лист се позива на изјаву премијера Пленковиц́а који је на конференцији за новинаре поводом почетка хрватског председништва рекао да Хрватска “сваке године изгуби један град”.

Пленковиц́ се нада да ц́е бриселски фондови “подиц́и животни стандард и убедити дијаспору да се врате”, те да Пленковиц́ жели добити још један премијерски мандат и увести Хрватску у еврозону и Шенген.

курир

Поделите:

1 коментар

  1. “Svecki mediji” ocrniće Hrvatsku svaki put kad ona ne bude dobra, a to znači kad ne radi u saglasnosti sa interesima zemalja koje su vlasnici tih “sveckih medija”, i pohvaliće je svaki put kad im bude išla uz vetar. I ovo nema nikakve veze sa tim da li Hrvatska uzdiže fašizam ili evropske “demokratske principe”. Šta njih briga za to sve skupa, i za Hrvatsku. Oni gledaju svoja posla. Nesoj!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here