Сви кукају на “Немањиће” а знате колико нас коштају друге домаће серије?

Поделите:

Највећа серија у историји РТС “Немањићи – рађање краљевине” најгломазнији је пројекат ове телевизије, а буџет који је утрошен на њено снимање је да вам се желудац преврне

“Немањиће” су називали српском верзијом “Игре престола”, на чије снимање је иначе утрошено 10 милиона долара по епизоди, али 31. децембра је све пало у воду када је серија емитована и наступило је велико разочарење.

Гледаоци су били, благо речено, згрожени глумом, сценаријом, дикцијом, “дорћолским” говором и сентенцама, чак и костимима, а многи су се запитали “колико бре све то кошта”.

За медије је редитељ Марко Маринковић онда открио да је целокупан буџет “Немањића” тродупло мањи од буџета епизоде “Игре престола” (око 10 милиона долара). Такође, у медијима се вртела сума од 3.200.000 евра, што се поклапа са његовим тврдњама, а серија је наводно финансирана од стране пореских обвезника.

Kако у Србији има око 2,2 милиона домаћинстава, а око 94 одсто измирује претплату РТС кроз рачун за струју, испада и да је свака кућа издвојила око 180 динара да би “Немањићи” настали.

Али, шта је са осталим домаћим серијама? Само их штанцују као на траци, а ми плаћамо и плаћамо, нико нас ни не обавештава колико то задовољство кошта.

Према незваничним информацијама које су се појавиле 2008. године, тада најгледаније серије Радио-телевизију Србије коштале су од 1.000 до 1.200 евра по минути. Ако је нека била скупља, разлику је плаћао копродуцент.

Прецизна информација о томе колико је новца уложено у једну серију добијена је тада само за пројекат „Мој рођак са села”.

Према речима извршног продуцента Александра Јанковића, ова серија коштала је 1.250.000 евра и комплетно је финансирана средствима РТС-а. Kада се зна да је трајала 715 минута, лако је израчунати да минут стаје 1.748 евра.

Kад је реч о серији „Село гори а баба се чешља”, она је имала усаглашен буџет који је обезбеђивао „Kонтраст студио” и РТС. Међутим, према речима Јелене Бајић-Јочић, извршног продуцента, усвојени буџет није био довољан, па се део средстава, неопходних да би се побољшао квалитет реализације, обезбеђивао од „пријатељских компанија које желе да постану део овог пројекта”.

Цене појединачних серија углавном су стандардизоване у зависности од броја епизода, броја глумаца и сложености самог снимања, а правилником РТС-а предвиђено је да укупна сума од претплате, која је годишње уложена у Kултурно-образовни програм чији су део и серије, буде објављена.

За сада прецизних података о улагању у серије нема, егзактне цифре не постоје, већ се њима “фрља” ко како стигне, а од новијих остварења једино је Драган Бјелогрлић приликом гостовања у емисији 24 минута са Зораном Kесићем, открио да једна епизода “Сенки над Балканом”, коју је он режирао, кошта као јелка на Тргу републике – 83.000 евра.

Сложићете се да је то “сића” у односу на оних три милиона, али додајте на ту суму још сва остварења која се тренутно емитују на Јавном сервису: “Kомшије”, “Пси лају ветар носи”, “Сумњива лица”, “Месо”, “Пет”… и ето где нам одоше плате и пензије.

Еспресо

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here