СЗС преговара са владиком Григоријем да поведе протесте!

Поделите:

Након похвала које је на свом порталу Директно изрекао о владики Григорију Дурићу, којега је заједно са владикама Максимом и Иринејом Добријевићем сковао међ’ звезде, Драган Ђилас је лично контактирао владику Григорија и замолио га да дође у Србију и поведе протесте против власти и Вучића.

Аида Ћоровић је на свом Фејсбук профилу такође позвала владику Григорија да постане лидер опозиције и поведе протесте против власти.

Reći ću nešto za šta nisam verovala da ću ikada pomisliti- ja kao levičarka, gnostiko-ateistkinja i kritičarka…

Gepostet von Aida Corovic am Mittwoch, 8. Juli 2020

Од завршетка избора СЗС преговара са Григоријем да поведе протесте. Од актуелних лидера опозиције нико нема храбрости да стане на чело колоне и поведе протесте јер су свесни да су компромитовани и да их народ не воли. То се уосталом показало у протекла два дана на протестима када је готово већина лидера опозиције добила батине не од полиције, већ од народа.

Опозицији је сад очајнички потребан неки нови Саша Јанковић, неко ко је некомпромитован и неукаљан али таквога, на њихову жалост, немају у својим редовима. Поготово немају некога ко би окупио и левицу и десницу.

Ђилас лично а и преко посредника протеклих дана покушава да убеди владику Григорија да он стане на чело протеста. Према нашим сазнањима владика Григорије не жели да скине мантију и упусти се у политичке воде али је заинтересован да помогне протесте. Владика тренутно не види своју улогу у политичким дешавањима иако СЗС инсистира на његовом укључењу у политику.

Политичари окупљени око СЗС (пошто су махом атеисти и нецрквени људи) вероватно нису свесни да такав један потез владике Григорија повлачи за собом озбиљне консеквенце. Подстакнути примером Муамера Зукорлића сматрају да би и владика Григорије могао да се укључи у политику. Оно што не знају или превиђају јесу последице по владику Григорија. Муамер Зукорлић је по уласку у политику више пута нагласио да постоји разлика између православне вере и ислама те да он по окончању политичке каријере поново може бити верски службеник. У православном хришћанству тако нешто је тешко замисливо. Оног момента када би владика Григорије “скинуо мантију”(напустио свештенички позив), више је не би могао поново обући. Он би се заправо трајно одрекао свог свештеничког позива. Питање је колико је владика Григорије спреман да иде далеко. Једно су жестоке изјаве које он даје за медије, а сасвим друго је одрицање од монашког завета и мењање комплетног начина живота, без обзира колико висок циљ иза тога стоји. За такву одлуку је потребна велика храброст и снажна убеђеност у исправност идеја за које се бори, није довољна умишљеност о сопственој величини.

СЗС с нестрпљењем чека конкретан одговор владике диселдорфског Григорија али је он више заинтересован за председничке изборе, него за актуелна постизборна превирања на политичкој сцени Србије. Но коначну одлуку за сад није донео.

 

Видовдан

Поделите:

2 Коментари

  1. “За такву одлуку је потребна велика храброст и снажна убеђеност у исправност идеја за које се бори, није довољна умишљеност о сопственој величини”

    Pisete stvarno svasta. Unosite smutnju u ionako turobna vremena.

    Zemaljsko je za malena carstvo
    A nebesko uvek i doveka

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here