Тачи демантује да је рекао да је пристао на формирање Специјалног суда за ратне злочине ОВК зарад…

Поделите:

Косовски председник Хашим Тачи тврди да су његове речи о формирању Специјалног суда за ратне злочине које су починили припадници тзв. ОВК над Србима извучене из контекста и да он није рекао да је на то пристао под притиском међународне заједнице и у замену за уступке Приштини.
Косовски медији, наиме, пренели су у понедељак да је Тачи, на конференции поводом извештаја невладиних организација о односу грађана Косова према Специјалном суду, рекао да је на формирање тог суда пристао зато што му је из међународне заједнице речено да ће Приштина у замену добити визну либерализацију, убрзано чланство у Европском савету, подршку за чланство у Унеско, успостављање Оружаних снага и ова признања косовске независности.

Тачи је на заједничкој конференцији за новаинаре са председником Албаније у Приштини Иљиром Метом, рекао да је он добио чврста уверавања да је “успостављање Специјалног суда за ратне злочине на Косову најбоље решење учињено у контексту међународних околности”.

Друго решење је било, казао је Тачи, да о питању успостављања Специјалног суда одлучује Савет безбедности Уједињених нација.
Дакле, моја забринутост нема никакве везе са Специјалном суду, без обзира на његове ефекте. Али има везе са тешком ситуацијом на Косову – рекао је Тачи и, како је рекао, уз дужно поштовање позвао новинаре да увек пренесу оно што каже – тачно, а не оно што може касније да се прочита.

– Стога, никаквог покајања, ни резерви није било у мојој изјави – рекао је Тачи.

Портал Индеxонлине, међутим, понавља Тачијеве речи да је добио обећање међународне заједнице.

– Да би се очувало стратешко партнерство са Сједињеним Америчким Државама, Европске уније и НАТО-а, одбио сам да водим неправедан историјски процес према Косову, упркос огромној политичком и грађанском мишљењу о Специјалном суду.. Међународна заједница нам је обећала да би то могло бити у вези са захтевима за раније чланство у Савету Европе, визном либерализацијом, ускоро ћемо имати велику подршку за чланство у Унеску, успоставићемо оружане снаге и добићемо нова признања. Косово је одржало реч, основало суд. Међународна заједница није испунила ниједно од ових обећања. Напротив, Косово је успорено на евроатлантском путу – цитирао је Индеxонлине Тачијеве рече.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here