Тачи и Харадинај пред комисијом због хапшења “Гулениста”

Поделите:

Пред истражном парламентарном комисијом, због хапшења и депортације шест особа због сумње да су “Гуленисти”, данас Хашим Тачи Рамуш Харадинај.

Та истражна парламентарна комисија испитује законитост хапшења и депортације шест особа које су турске власти осумњичиле за припадање покрету Фатулаха Гулена.

Kосовски председник и премијер били су позвани и у понедељак, али нису могли да се одазову позиву пошто је Тачи био у званичној посети САД, а Харадинај на заједничкој седници влада Kосова и Албаније у Пећи.

Пре њих су сведочили бивши директор Полиције Kосова и актуелни директор Kосовске обавештајне агенције Шпенд Маџуни и некадашњи директор Kосовске обавештајне агенције, сада генерални секретар Председништва Kосова Дритон Гаши.

Пред комисијом су сведочили и министар инфраструктуре Паљ Љекај и припадници полиције и полицијског инспектората који су били део акције хапшења и депортације шест турских држављана.

Од пропалог покушаја пуча у лето 2016, турска влада је ухапсила десетине хиљада људи због њихових наводних веза с мрежом турског проповедника Фетулаха Гулена кога Анкара оптужује да стоји иза покушаја државног удара.

Премијер Kосова Харадинај сменио је 30. марта ове године министра унутрашњих послова Фљамура Сефаја и шефа обавештајне службе Дритона Гашија, зато што су депортовали шест особа за које се сумња да су “гуленисти” без његове дозволе. Његов потез критиковао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган, наводећи да Харадинај штити оне који раде на организовању државног удара против Турске и запретио му да ће “платити” због тога.

Б92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here