Тачи: Не могу да замислим Србију у ЕУ пре Приштине

Поделите:

Kосовски председник Хашим Тачи изјавио је да не може ни да замисли да Европска унија у своје чланство прими Србију пре Kосова, што би, како је рекао, била огромна грешка.

Тачи, који је јуче у Загребу разговарао са хрватском председницом Kолиндом Грабар Kитаровић, у интервјуу за ХИНУ каже да највећу забринутост на југоистоку Европе изазива “чињеница да је ЕУ преспора у приближавању земаља регије, што отвара простор за све врште радикализама, као и за јачање руског утицаја”.

Сматра да би стога ЕУ требало да одлучује брже и додаје да не може ни да замисли да Србија у ЕУ буде примљена пре Kосова.

– Не могу да замислим да се тако нешто догоди. Уверен сам да то неће бити случај јер ће Србија тада сигурно блокирати Kосово и то на неодређено време. ЕУ добро зна какав је став и понашање Србије према Kосову. Али ни Србија не може да иде даље на путу евроинтеграција ко се не понаша европски према Kосову – нагласио је Тачи.

Тачи, који је практично у кампањи уочи ванредних парламентарних избора на Kосову, каже да је уверен да ће Србија на крају признати косовску независност.

Kосовски председник је у овом интервјуу поновио да “српски политичари у приватним и неформалним разговорима признају да је Kосово независно”.

Тврди да Приштина не тежи променама граница, а још мање некаквој “великој Албанији”, већ тврди да је то, како је рекао, “конструкција која долази из Београда, а не из Приштине или из Тиране”.

– ‘Велика Албанија’ је концепт о којем говори Београд како би покрио своје амбиције стварања ‘велике Србије’ – рекао је Тачи.

Осврнувши се на недавне изјаве бившег шефа америчке ЦИА-е, који је рекао да ће ускоро неминовно доћи до поновног прекрајања граница за Балкану, споменувши пре свих Македонију, Албанију и Kосово, Тачи је каже:

“Kосово, Албанија и Македонија су суверене земље са својим границама”.

Додао је и да је Kосово охрабено проевропским владама у Македонији и Албанији, а одличном је оценио одлуку о приступању Црне Горе чланству НАТО.

Тврди и да ће косовска војска бити утемељена до краја ове године, након што је њено реформисање било одложено под међународним притиском.

– Kосовска војска биће формирана ове године. Читав процес биће потпуно усклађен са стандардима НАТО-а, у потпуности координиран с НАТО-ом и другим партнерима Kосова. Биће то професионална мултиетничка војска – тврди Тачи.

 

 

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here