Тачи: Нема никакве РС на Kосову, само признање, а тражићу и осуду геноцида Србије

Поделите:

Kосовски председник Хашим Таћи у интервјуу за агенцију Бета рекао да се може разговарати само о међусобном признању Kосова и Србије.

Према његовим речима, на самиту у Берлину, 29. априла, не може да буде никаквог двоструког суверенитета за Kосово, никакве врсте аутономије, никакве Републике Српске, нити било каквог компромиса модела две Немачке, и да се може разговарати само о међусобном признању Kосова и Србије.

Kосовски председник је у интервјуу за агенцију Бета рекао данас да од Самита у Берлину не треба очекивати да ће се догодити нови процес, да ће се догодити неко чудо, да ће се решити неки историјски проблем, али и да је то могућност да се потраже идеје, решења а не да се оне одбијају.

Према његовим речима, то ће бити и добра могућност да се лидери западног Балкана сретну заједно са немачком канцеларком Ангелом Меркел, француским председником Емануелом Марконом и представницима европских институција. “Наравно да ће организатори затражити да се дијалог Kосово Србија настави са могућношћу постизања споразума за пуну нормализацију међудржавних односа, са могућношћу постизања свеобухватног споразума, док ће се отворити и нова актуелна питања између наших земаља. Али (у Берлину) неће бити разговора, преговора, нити споразума”, казао је Тачи.

Говорећи о очекивањима од Самита, Тачи је навео да је у сталном контакту са немачким и француским званичницима. “Ми смо заинтересовани да састанак буде успешан. Надам се да ће бити добро припремљен. Поздравиће се суштински напредак који је постигнут до сада. Наравно од свих страна ће се тражити да имају добросуседске односе, међусобно европско понашање, да се усредсреде на економски развој и у борби против тероризма, радикализма, против свих врста екстремизма који се могу појавити, као и на јачање борбе против корупције, организованог криминала и на остваривању свих приоритета које имамо за европску будућност”, казао је он.

Kосово на Самит у Берлину иде као независна и суверена држава са уставним и законским обавезама, са носиоцима институцијама као и све друге земље западног Балкана и има јасну позицију да са Србијом разговара о међусобном признању, указао је Тачи. “То подразумева да нема никаквог двоструког суверенитета за Kосово, никакве врсте аутономије, никакве Републике Српске, нити било каквог компромиса модела две Немачке, тако да се може догодити само признање од стране Србије”, рекао је он.

Kосово на самит иде јединствено, са јасним ставовима независне и суверене државе каже председник Kосова и додаје да се састао са носиоцима највиших институција земље, преговарачком екипом, информисао сам и представнике опозиције, додао је Тачи.

“Мислим да је међународна заједница разједињенија у вези са дијалогом Kосово – Србија него Kосово унутар себе, јер не може бити решавања проблеме између Kосова и Србије без међународног јединства. То јединство је до сада недостајало и не верујем да ће се то у Берлину превазићи”, казао је Тачи.

Он очекује да Меркел и Макрон буду јединствени у јасној и недвосмисленој подршци процесу либерализације виза за грађане Kосова и да је такво, јасно определење изузетно значајно, јер ако до тога не дође за грађане Kосова, Самит у Берлину ће бити велико разочарење.

Истакао је да ће он на Самиту имати конкретне захтеве. “Тражићу да се изађе с јасном поруком да се осуди геноцид који је Србија извршила на Kосову, када је убијено 13.500 цивила, силовано је око 20 хиљада жена Албанке, убијено 1.200 деце и у свим деловима Kосова је извршено 400 масакара”, рекао је Тачи.

Kоментаришући захтеве Србије да без укидања такси од 100 одсто на робу која се увози из Србије и БиХ нема наставка дијалога, Тачи је казао да дијалог са Србијом треба да буде без икаквих услова, да неће прихватити нити дозволити никаква условљавања од било кога, ни Србије, нити од организатора.

Према његовим речима, најзначајније је да се у дијалогу обезбеди постизање споразума у оквирима евроатлантских стандарда који је ефективан, добар, прихватљив грађанима и применљив касније.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here