ТАЧИ ПРЕТИ НОВИМ РАТОМ НА KОСОВУ!

Поделите:

Председник Kосова Хашим Тачи оценио је да уколико ове године не буде постигнут правно обавезујући споразум између Kосова и Србије може доћи до опасне зоне и дестабилизације целог региона.

“Желимо да једном за свагда појаснимо наш однос као државе са државом Србијом, што се може постиц́и само кроз дијалог који ц́е имати јасне рокове, прецизне циљеве, гаранције и међународну подршку САД и ЕУ. Не сумњам да ако ове године не направимо правно обавезујуц́и споразум између Kосова и Србије, уц́и ц́емо у опасну зону односа који би могли да дестабилизују цео регион”, рекао је Тачи на отварању конференције “Глас народа”.

Он је нагласио да ситуација и недавни догађаји уопште нису обец́авајуц́и и да се ствари уопште не крец́у.

“Упркос недавним иницијативама за отварање дијалога, резултат је нула. Недостатак дијалога и могуц́ност постизања споразума за нормализацију односа између Kосова и Србије је највец́и могуц́и ризик за безбедност и стабилност Kосова”, рекао је он.Kосовски председник је рекао да је задовољан што сценарио “корекције граница” у истраживању има највец́у грађанску подршку.

“Сви ми овде смо свесни да не можемо да чекамо још двадесет година да једном за свагда окончамо односе између нас и Србије. Време није наш савезник. Статус кво у овим извештајима са Србијом је нестабилан. То је јасно доказано у вашем истраживању, према којем је више од 91 одсто испитаника против статуса кво”, рекао је Тачи.

Он је навео да као председник Kосова има моралну дужност ;да учини све да помогне да се Албанци који живе у Прешевској долини придруже Kосову на потпуно миран и демократски начин

Еспресо

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here