Тачи: Српски мигови су претња за Балкан, а не моја војска!

Поделите:

Председник Косова Хашим Тачи оценио је да претњу земљама у региону представљају, како тврди, руске војне снаге и руски авиони у Србији, а не трансформација Безбедносних снага у Војску Косова коју нико не може да спречи, преноси косовска штампа.
“Косово је суверена држава и као и свака независна земља има право на своју војску, и то ће се десити током ове године”, рекао је Тачи и додао да ће те мутиетничке снаге бити обучене у складу са НАТО стандардима, преноси лист Љајми.

“Једина претња су руске војне снаге и руски авиони у Србији”, рекао је Тачи.

Он је додао да је Косово члан различитих глобалних међународних, политичких, економских и спортских организација “и сваки дан има све већи утицај и поштовање у међународној заједници”.

Тачи је рекао да очекује да ће Русија променити став и учинити кораке ка признавању Косова и отворити пут да Косово постане пуноправна чланица УН-а.

“То би било и у интересу Србије јер би Србију ослободило од једног тешког бремена, а то је мит о Косову”, навео је Тачи.

“Ми смо таоци вета Русије и док Москва не промени ту своју позицију, остаје како је сада”, рекао је Тачи у интервјуу за хрватски Јутарњи лист.

Тачи је коментаришући констатацију новинара да је Косово признало 114 земаља, али да две велике силе нису – Русија и Кина, као и неке од европских земља од којих је пет чланица ЕУ, рекао да је важно знати да те земље нису против Косова, него га не признају због својих унутрашњих политичких прилика и околности.

Тих пет земаља ЕУ су, како је додао, истовремено признале Ахтисаријев документ “на којем је саграђена независност Косова”.

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here