Тачи: Суђење припадницима ОВК биће историјска неправда

Поделите:

Косовски председник Хашим Тачи оценио је да ће суђење припадницима бивше Ослободилачке војске Косова, пред Специјалним међународним судом, представљати “историјску неправду”, али да са друге стране, тим процесом Косово промовише своју одрживост на међународној сцени.

“Ово је историјска неправда против Косова, али је неопходност да би промовисали своју међународну одрживост. Наравно, биће политичке штете, али верујем да ће на крају крајева, то бити корисно за нашу земљу. Верујем у то и дан данас”, рекао је Тачи у Приштини, на промоцији извештаја о јавној перцепцији Специјалног суда међу житељима Косова.

Према налазима извештаја, велика већина Албанаца, сматра неправедним то што Суд има мандат, да кривично преоцесуира ратне злочине и злочине против човечности, описане у извештају Дика Мартија, који углавном обухвата злочине повезане са ОВК.

Албанци на Косову, у великој мери сматрају да  је закон о Специјалном суду, усвојен у косовској скупштини под притиском из иностранства.

Више од половине Албанаца на Косову, учествовало би на протестима уколико Специјални суд подигне оптужнице против припадника ОВК, а близу 65 одсто Албанаца би протествовало у случају да српску званичници на Косову или званичници Републике Србије, захтевају од Специјалног суда да докаже да је ОВК била терористичка организација.

Са друге стране, већина Срба на Косову и Мтохији, сматра да је мало вероватно да ће Специјални суд донети правду за оне који су починили озбиљне злочине, током сукоба у периоду од 1998 до 2000. године.

Косовски председник Хашим Тачи истиче да резултати истраживања нису охрабрујући, подсетивши да је пре три године године, када је изгласан закон о овом суду у косовској скупштини, расположење међу житељима било подељено.

За садашње, у већини негативно мишљење Албанаца према Суду, Тачи сматра да је у 80 одсто случајева такво “због деловања из Београда, из Србије”.

“Ако само погледате наслове, видите само оно негативно о ОВК и Албанцима. На негативно расположење утицало је и деловање представника грађанског друштва, који су у то време били за,  а онда су променили мишљење и писали против”, рекао је Тачи.

Према његовој оцени, налази истраживања показују да постоје “лоше информације, нереална очекивања, намерне дезинформације о томе шта је и шта ће донети Специјални суд”.

“У таквим околностима, тешко да ће Специјални суд моћи да постигне да уради оно чему тежи, да ојача осећај правде за жртве рата, али и за све оне који су ангажовани и који настављају да се ангажују за правду и једнакост пред законом за све”, додао је косовски председник.

Међутим, по њему, Специјални суд није неповољност за Косово, већ је његова предност.

“Често се каже да је над Косовом црни облак који треба да склонимо. Да будемо јасни, тај црни облак је створила Србија, и нико боље од самих косовара не може да склони тај црни облак. Дакле, Специјални суд је могућност да ојачамо осећај правде на Косову”, рекао је Тачи.

Поновио је да је “борба Ослободилачке војске Косова била правична и легитимна”, и да тежња косовских институција  треба да буде да “сви заједно радимо, Албанци, Срби, све институције, цивилно друштво, медији и др”.

“Да сви подржимо правду, да радимо на томе да ово питање помогне потпуну нормализацију односа између држава Косова и Србије, али и да утиче да се што пре догоди  тријумф процеса Комисије који смо започели, за истину и међуетничко помирење на Косову”, подвукао је Тачи.
Истраживање на тему – “Јавна перцепција Специјалног суда Косова: ризици и могућности”, спровеле су три косовске невладине организације “Интегра”, “ПАX” и Центар за мир и толеранцију.

Британски амбасадор напустио салу током Тачијевог говора

Након што је косовски председник Хашим Тачи рекао да међународна заједница није испунила обећања дата Косову, амбасадор Велике Британије у Приштини Рори О’Конел напустио је салу, преносе приштински медији.

На представљању извештаја “Перцепција јавног мњења о раду и мандату Специјалног суда за Косово”, Тачи је оценио да је формирање Специјалног суда “кап правде у мору неправде”, наводи Радио КиМ.

Из амбасаде Велике Британије у Приштини рекли су да та земља подржава напоре председника Тачија у смеру помирања и правде, али да је О’Конел “морао да напусти салу”.

У саопштењу се наводи да је амбасадор прошле недеље јавно похвалио Тачијеве напоре и да је и присуство амбасадора на представљању извештаја било у том циљу.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here