Тахири: Прво формирање институција, па онда дијалог

Поделите:

Опет изјава која провоцира.
Косовска министарка за дијалог Едита Тахири изјавила је да је главни приоритет Косова у овом тренутку формирање нових инсититуција, те ће једино након тога моћи да се ради на дијалогу између Београда и Приштине о нормализацији односа, преноси Лајми.

Тахири је навела да ће дијалог допринети евроинтеграцијама Косова и, како је рекла, успостављању добросуседских односа са Србијом.

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич позвала је косовске партије да што пре конституишу скупштину поручивши да Косово нема времена за губљење.

Она је изјави за портал Газета обзервер позвала политичке партије да поштују Устав Косова, преноси Бота Сот.

Косово нема времена за губљење и треба да убрза процес формриања институциј, рекла је Коцијанчич.

Тачи: Дијалог улази у фазу помирења

Косовски председник Хашим Тачи сматра да ће дијалог Београда и Приштине, који, како истиче, нема алтернативу, ући у нову фазу, фазу помирења “две државе”, те тврди да има одличну сарадњу са Србима. Тачи је, у интервјуу швајцарском дневнику “Блик”, који је протеклих дана објавио специјалне репортаже са Косова, рекао да је у дијалогу постигнуто више споразума. “Сада ће дијалог ући у нову фазу – фази помирења наших држава. Косово је земља и недељива. Током ове године било је тешких провокација од стране Србије”, тврди он. Упитан када је последњи пут био у северној Митровици, казао је да би могао и данас да оде у тај град. Рекао је да сада, као председник, има редован контакт са председником Србије Александром Вучићем, “како не би више било никаквих ружних изненађења”.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here