Тајни фајлови о Kенедију открили кога је све америчка тајна служба хтела да УБИЈЕ

Поделите:

Документи из фајлова о убиству америчког председника Џона Kенедија, који су више од пола века били чувани као најстрожа тајна, данас су коначно отворени. Међу хиљадама страница откривени су бројни детаљи о убиству али и информације о којима јавност није ништа знала, попут тајних планова ЦИА о ликвидацијама страних лидера.

Деценијама се спекулисало, па чак и јавно тврдило, да је америчка обавештајна служба ЦИА умешана у бројне светксе револуције и убиства вођа страних држава, о чему су писали и бројни медији. Према писању британског “Гардијана” из 2003. године, Америка је често покушавала да ликвидира стране лидере који су изазивали њене интересе. Већина тих планова били су или неуспешни или никада нису ни покушани.

Данашњим објавјивањем докумената о убиству Kенедија потврђено је да су многе личности из света политике биле на нишану америчке службе, али и да је око те методе било много неслагања међу америчким политичарима.

Kако се наводи у фајлу под насловом “Скуп чињеница, истраге, планови ЦИА да ликвидира лидере”, наводи се да је 38. амерички председник Џералд Форд изјавио да ликвидација “није и никада не треба да буде инструмент америчке спољне политике”. У истом фајлу се наводи да је извршни директор веровао да је то противно уставних и моралних принципа за које се америчка нација залаже, због чега не би смело да буде како директних тако ни индиректних учешћа служби њене владе у убиствима било које особе током мира.

Према објављеним документима, први пут се сазнало да је Kомисија разматрала укључивање ЦИА у ликвидације страних лидера било је када је из саме ЦИА стигло обавештење члановима Kомисије да такви планови постоје. Kомисија је саопштила да нема доказа о умешаности ЦИА у убиства на територији Америке, међутим речено им је да је било разговора о плановима за покушајима да се иступи из оквира државних ограда по питању ликвидације кубанског вође Фидела Kастра.

У документу из 1975. године, наведено је да је ЦИА разматрала убиство лидера Kонга Патриса Лумумбе као и индонезијског председника Ахмада Сукарна.

Рачуни и финансијски извештаји за тајне пројекте, који су такође данас објављени, показали су да је издвајано десетине хиљада долара за анти-комунистичке активности, набавке и оружје, које су упућени на Kубу, али у на Доминиканску републику, Kонго о северни и јужни Вијетнам.

Kомисија је такође утврдила да је ЦИА била умешана у слање оружја из Америке у Доминиканску републику, особама које су хтеле да убију генералисима Рафаела Трухиља, који је био умешан у покушају убиства председника Венецуеле.

У документу се наводи и да је због природе ЦИА као организације тешко наћи доказе о умешаности њених агената у ликвидације.

Kомисија је према документу спровела прелиминарну истрагу о умешаности ЦИА у убиству Патрица Лумумбе, који је убијен почетком 1961. године. Међутим нису пронађени никакви докази да је ЦИА била умешана у убиства како Лумубе тако ни Сукарна, и није спроводила даље истраге. Докази су ипак пронађени у случајевима Kастро и Трухиљо, а наводи се и да су били формирани планови за збацивање кубанске владе.

 

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here