Тако је говорио Тесла: Европа никад неће моћи исплатити дуг Србима

Поделите:

Највећи српски научник, који је промијенио курс историје гурнувши човјечанство у нову еру, одгојен је, као и сви Срби тог времена на косовском завјету. Његово родољубље никада није потамнило, са љубављу је гледао на свој народ који је давно оставио на другом континенту.

Познато је да је много волио гусле и епску поезију, а о Косову је и сам често писао и говорио, како својим пријатељима, тако и обичним грађанима

У тада најпознатијем америчком часопису „Сентери” (Century), Тесла у мају 1894 пише:

„Тешко да постоји народ који је доживео тежу судбину од српског. Са висине највећег сјаја, када је [српско] царство загрлило скоро читав северни део Балканског полуострва, као и велики простор који данас припада Аустрији, српски народ је пао у безнадежно ропство након судбоносног боја на Косову 1389. године, ратујући против надмоћних азијатских хорди.

Европа никад неће моћи да исплати велики дуг који дугује Србима, зато што су они, жртвујући и сопствену слободу, зауставили тај варварски продор.Пољаци су пред Бечом, предвођени Собјеским, завршили оно што су започели Срби и за тај свој допринос цивилизацији су награђени слично као Срби“, нагласио је чувени научник.

Обилић је наш Леонида

„Све се збило на Косову пољу када је Милош Обилић, најславнији од српских јунака, погинуо, убивши Султана Мурата, пошто га је пронашао у центру своје велике војске. Да није историјска чињеница, многи би били склони да ту епизоду сврстају у мит који се развио у додиру са грчким и римским изворима. У Милошу, ми видимо и Муција [Гај Муције Сцевола, римски јунак] и Леониду [спартанског краља], па и више од тога, зато што он не гине лаком смрћу на бојном пољу као Грк, већ своје јуначко дело плаћа страшним мучењем и смрћу.

Не треба се зато чудити да народ, који је способан да изнедри такве јунаке, има поезију у којој праовлађују дух племенитости и витештва. Чак и непобедиви Марко Краљевић, касније оличење српског јунаштва, кад савладава Мусу, муслиманског поглавара, узвиче: „Јао мене до Бога милога, ђе погубих од себе бољега!“, истакао је Тесла у свом чланку.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here