Takozvani “ruski čovek” u Srbiji nema podršku Moskve

Podelite:

Takozvani “ruski čovek” u Srbiji, doskorašnji potpredsednik Demokratske stranke Srbije, Nenad Popović , multimilioner koji se obogatio na privatizacijama, napustio je DSS i formirao svoju stranku, Srpsku narodnu partiju, zajedno sa predsednikom opštine Čajetina, Milanom Stamatovićem. Najavljujući da će ta partija biti ozbiljan faktor na politickoj sceni, Popović je rekao kako će to biti “na poziciji desnog centra”, te da će joj glavni zadatak biti “…jačanje domaće ekonomije i privrede i snažno razvijanje sveobuhvatnih odnosa sa Ruskom Federacijom, ali i sa ostalim partnerima u svetu…”.

Nakon prvih iskustava sa novom Popovićevom partijom, mnogi koji su pokušali da se nađu u njenom članstvo, odustali su. Razlog je više nego jasan: i Popović, kao i drugi lideri i liderčići u Srbiji, boluje od mitološke ubeđenosti u sopstvenu važnost. Sebičan, sujetan i plašljiv, Popović nije čovek koji bi mogao da okupi oko sebe stranku veću od putnika u dva beogradska tramvaja.

Ukoliko Popović zaista uživa političku podršku Ruske federacije, to bi se, valjda, odmah i videlo. Ali, sa njim nije zvanična Rusija, nego jedna interesna grupa sastavljena od domaćih i ruskih “poslovnih ljudi”, koja traži za sebe deo političkog prostora, radi lakše trgovine i finansijskih nagodbi i mimo regularnih tokova.

Ova pitanja otvaraju jedno drugo, ključno pitanje: ko zastupa zvaničnu Rusiju u Srbiji? Da li je ćutanje ruskog ambasadora pred očevidnom zapadnom propagandom (koja je koliko antisrpska, istovremeno i antiruska), deo jednog neusaglašenog ruskog nastupa u Srbiji? Ili je zvanična Rusija odlučila da podaničku politiku Aleksandra Vučića (ranije Borisa Tadića, a sutra ko zna koga), prepusti realnom “sudu stvarnosti”? Da nužda, ekonomska beda i izolacija odrade svoje? Teško je za verovati da je tako nešto odlučio Vladimir Putin. Naprotiv, sve govori da je ruski predsednik u nameri da Srbiju tretira kao prioritetnu zonu. To bi trebalo da obraduje građane Srbije, ali, sigurno nije obradovalo izdajničku družinu koja je duboko zagazila u komadanje ovoga što je preostalo od Srbije.

Nikola Vlahović, Tabloid

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here