Тања Бошковић: Говорила сам себи “Буди стрпљива”, а пуцали су ми зуби

Поделите:

Себи младој, а и свим младима бих препоручила да се не прескачу препреке. Јер мислим да је свака препрека од бога. Зато сматрам да је велика срећа доживљавати велике препреке у раним годинама. Што су оне веће, већа нам је и снага и памет и креативност да бисмо их савладали

Умела сам заиста да свашта кажем себи, па и у младости, али то до мозга, нажалост, није баш допирало. Имам кћерку и њој говорим управо оно што сам и себи говорила, и оно што бих опет и овде себи навела као животну поруку. То је “Буди стрпљива”. Стрпљење је најтежа ствар са којом човек треба да се избори. Стрпљење је једна од најтежих препрека и за чије савладавање је потребан велики напор. Потребна је и велика памет да је то чудо.

Жене истрајно насрћу на саме себе, и то из тешког наоружања. То је природна разлика између мушкараца и жена. Видела сам то и на себи, својим родитељима и својој деци

Говорила сам себи у младости “Буди стрпљива, буди стрпљива”, а, истовремено, пуцали су ми зуби од суштинског нестрпљења. Али не можете да сагледате то на прави начин у младости. Јер младост је пуна замки и препрека. У младости вас “баца” лудачка снага коју поседујете. Баца вас, и то на самог себе. И то је толико присутно код младих жена. Сами су себи највећи полигон за каштиговање, за неку врсту самокажњавања и нико не може да вас уништи као што можете да уништите самог себе.

Много је то чешће код младих жена него код мушкараца. Јер мушкарци умеју и углавном се заштите од самог себе. Женама то не успева. Жене истрајно насрћу на саме себе, и то из тешког наоружања. То је природна разлика између мушкараца и жена. Видела сам то и на себи, својим родитељима и својој деци. То је једна од тековина из овог малог јединог мозга који имамо.

Kада много дувају у ваша једра, вероватноћа је и да све може да се поломи

Себи младој, а и свим младима бих препоручила да се не прескачу препреке. Јер мислим да је свака препрека од бога. Зато сматрам да је велика срећа доживљавати велике препреке у раним годинама. Што су оне веће, већа нам је и снага и памет и креативност да бисмо их савладали. Такође не треба да вас узнемире оспоравања. Јер оспоравања су добродошла у животу.

Kада много дувају у ваша једра, вероватноћа је и да све може да се поломи. Била сам очајна када ми се у једном тренутку каријере није остварило оно што сам мислила да ми припада. Али схватила сам касније да ми је то помогло да ојачам и будем боља.

***Пројекат је реализован у сарадњи Недељника и МцЦанн Трутх Централ Београд поводом истраживања „Истина о годинама”

Навикли смо да се анкете и истраживања баве углавном рејтинзима политичких странака и лидера. Онај стварни живот анкетари заобилазе, али када се дође до тога, резултати нас често изненаде.

“Истина о годинама”, истраживање које је на глобалном нивоу спровео МцЦанн Трутх Централ имао је занимљиве резултате у Србији. У земљи коју већ сада зову најстаријом у Европи, резултати овог испитивања показали су каква је перцепција Срба према ономе што се зову “зреле године”. Тако смо сазнали да је велики део популације равнодушан, а да је знатан део испитаника забринут па и уплашен од старости.

Зато су МцЦанн Трутх Централ Београд и Недељник одлучили да на трагу “Истраживања о годинама” покрену акцију у којој ће јавне личности у сваком другом броју нашег магазина писати “Писмо млађем себи” и “Писмо старијем себи.” Сви текстови ће на крају бити компилирани у књигу која ће изаћи 2019. и биће то својеврсна колекцији исповести и нека вртса инвентара младости и обећања старости.

 

nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here