Тед По писао Трампу: Посетите Србију

Поделите:

Kопредседавајући Српском кокусу у америчком Kонгресу, конгресмен Тед По, упутио је писмо председнику САД Доналду Трампу.

По у писму истиче да би Трамп требало да посети Србију, која, како наглашава, као регионални лидер, може да обезбеди трајни мир и просперитет изградњом ближих веза са трансатлантском заједницом.

“Kао копредседавајући Српском кокусу у Kонгресу, пишем вам како бих вас охрабрио да отпутујете у званичну председничку посету Републици Србији. Ниједан амерички председник није посетио Србију још од председника Kартера. Та посета би несумњиво додатно ојачала америчку подршку будућности Србије, као дела демократске Европе у којој влада мир”, навео је у писму По, који је недавно боравио у Србији.

Амерички конгресмен напомиње да је Србија од великог геополитичког значаја, с обзиром на то да се “налази између даље интеграције са Западом и ближег усаглашавања са Русијом”, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије.

“Током историје, мир у Европи је био одређен стабилношћу у узбурканом региону Балкана. Србија, као регионални лидер, може да обезбеди трајни мир и просперитет изградњом ближих веза са трансатлантском заједницом, уз наду за чланство у Европској унији као крајњим исходом. Да би се постигао овај стратешки циљ, америчка подршка је од суштинског значаја”, навео је По.

“Србија заслужује нашу подршку. У протеклим годинама, Србија је радила, раме уз раме, са Сједињеним Државама у борби против међународног тероризма, а играла је и важну улогу у заустављању протока ИД страних бораца. Сматрам да би требало да признамо допринос који је Србија дала миру и безбедности кроз веће ангажовање Сједињених Држава, укључујући и изразито симболичну посету актуелног америчког председника”, навео је По у писму Трампу.

Званична председничка посета, истиче амерички конгресмен, у великој мери би унапредила билатералне односе, чврсто утемељила место Србије у западном друштву и подстакла додатну америчко-српску сарадњу.

“Са поштовањем Вас молим да озбиљно размотрите такву посету од суштинског значаја и да Ваша Администрација покуша да продуби везе између Вашингтона и Београда“, наводи се у писму америчког конгресмена Теда Поа упућеног председнику Сједињених Америчких Држава Доналду Трампу.

Tanjug

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here