Tелевизија Н1 је повлашћена и не подлеже нашим законима: Драгиша Ковачевић пита зашто РЕМ дозвољава да странци уређују домаћу медијску сцену

Поделите:

Новинар Драгиша Ковачевић оптужује РЕМ за новонасталу кризу између кабловских оператера у Србији и тврди

РЕГУЛАТОРНО тело за електронске медије (РЕМ) је највећи кривац за ситуацију у којој се налази тржиште кабловске телевизије и за садашње односе “Супернове” и “Јунајтед медије”. Ово за “Новости” тврди познати српски новинар Драгиша Ковачевић и поручује да је ова институција дозволила да странци уређују домаћу медијску сцену.

Ковачевић каже да су сви канали “Јунајтед медије” од 2014. године фиктивно пријављени у Луксембургу и да нису порески обвезници у Србији.

– Програм емитују у Србији и убиру на хиљаде реклама – каже наш саговорник. – Занимљиво је да је “Телеком Аустрија” за 51 одсто “Телекома Србија” 2011. године нудио 800 милиона евра, а да је ККР купио СББ 2013. године за милијарду, а сада вреди троструко више. Како је могуће? Па, тако што је Европска унија лицемерна према нама и захтева да српске телевизије, које раде овде и плаћају све своје обавезе морају да поштују закон, а стране то не морају.

Ковачевић тврди да РЕМ дозвољава да стотине милиона евра изађу из земље.

– Критикујући ову институцију, навукао сам гнев власти, јер су мислиле да је она упућена њима. Опозиција ме такође напада јер на “Јунајтедовим” каналима може да се чује њихов глас.

Некадашњи директор Студија Б и власник СОС канала, за “Новости” каже да је задатак РЕМ да свим домаћим телевизијама омогући да се емитују на каблу:

– Да РЕМ жели да поштује закон, он би по закону морао да натера СББ да канале Арена спорт емитује у свом систему, да гледаоци на целој територији државе могу да гледају своје фудбалске клубове у европским такмичењима. Ако би се држали прописа, онда “Телеком Србија” у својој мрежи не би имао обавезу да емитује ни Н1 ни Спорт клубове јер су регистровани у Луксембургу. Онај ко тврди да је то против европских правила није у праву, јер је Србија са ЕУ потписала конвенцију о прекограничној сарадњи која омогућава да је могуће прекогранично реемитовање програма. А, закон каже да је реемитовање могуће само оних програма који се негде емитују. Значи да би “Јунајтедови” канали морали да буду емитовани у Луксембургу, да бисмо их ми реемитовали, али и то без реклама.

 

Колико је апсурдна позиција Н1 је да за њу не важе домаћи закони, истиче Ковачевић и објашњава да они, пошто су регистровани у иностранству, без проблема могу да емитују политичке рекламе усред предизборне ћутње или да пуштају музику на дан жалости:

– Нема ко да их казни. Домаће телевизије уколико би то чиниле биле би санкционисане од РЕМ, што говори да је Н1 у привилегованом положају у односу на конкуренцију. Та телевизија је и смишљена да би одбранила ту империју која ради на црно. Ако би поштовао закон, РЕМ би могао да искључи Н1 или Спорт клуб ако емитује рекламе. Зашто то не ради? То је друго питање. Питам вас да ли СББ плаћа некој домаћој станици накнаду? Студију Б на пример. Они наплаћују своје канале, износе стотине милиона из земље, а домаћим телевизијама не плаћају ништа.

ПЕКОВИЋЕВА ОСТАВКА

НЕОПОЗИВУ оставку на место члана Савета Регулаторног тела за електронске медије РЕМ поднео је Горан Пековић. Своју оставку, писаним путем, упутио је свим члановима Савета РЕМ.

Иначе, за члана Савета РЕМ, он је изабран 2009., док је реизбор био у октобру 2016. године. Конкурс за новог члана требало би да буде одржан до краја недеље, на седници Одбора Скупштине Србије. Уместо Пековића, новог члана изабраће електронски медији и новинарска удружења.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here