Тилерсон: САД су, као и наши савезници, свесне активне опасности која долази од Русије

Поделите:

АМЕРИЧКИ дравни секретар Рекс Тилерсон, у говору који је одржао у вашингтонском научно-истраживачком Центру „Вудро Вилсон“, рекао је да Русија „наставља да се агресивно понаша према својим суседима“.

Притом је устврдио да се „меша у изборне процесе у суседним земљама и промовише недемократске идеале“.

Додао је и да су САД и њихови савезници „свесни активне опасности која долази од Русије“ и да јој се Вашингтон – заједно са Бриселом – супротставља „усаглашеном политиком санкција“.

Тилерсон је у Центру изразио наду да ће Москва „направити „корак назад“ и омогућити да Украјина поврати свој суверенитет и територијалну целовитост..

Државни секретар САД истовремно је рекао да се Вашингтон и Москва заједно труде да у Сирији не дође до распламсавања новог грађанског рата.

„Дошли смо на корак од потпуног уништења Исламске државе једном заувек. Међутим, она тражи нова упоришта у Сахелу и на западу Африке“.

Тилерсон је нагласио да САД не виде никакву улогу Башара Асада у новом руководству Сирије и да актуелни председник треба да  одговара за „злочине против властитог народа“.

Амерички државни секретар посебно је говорио о Украјини, оценивши да њена будућност зависи од „победе  у унутрашњој борби“ и реализације „широких реформи“.

„Упозорили смо Москву да  без решења конфликта на истоку Украјине неће бити нормализације односа између Русије и Сједињених Држава. Претходни покушаји САД да рестартују односе са Москвом завршили су се упадима Русије у Грузију и Украјину. Желимо да Русија буде конструктивни сусед Европе и трансатлантске заједнице у целини“.

Тилерсон је истакао да ће САД задржати „посебне односе“ са Великом Британијом и ЕУ као целином.

Додао је да ће САД прве притећи у помоћ свакој земљи из састава НАТО која евентуално буде нападнута.

      

РЕКС Тилерсон обратио се у истом наступу и балканским земљама.

„Одустаните од непријатељстава да би мир могао да буде трајан. Имате шансу да управљате новим током историје. Крвне везе не треба више да представљају борбене линије”.

„Сједињене Државе и свет чезну да виде нову генерацију Срба, Хрвата, Албанаца, Босанаца, Косовара и других који ће опростити прошлост иако је не могу заборавити”, рекао је државни секретар САД.

Факти

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here