Тито је променио крај филма “Ко то тамо пева”

Поделите:

Гост последње емисије “Вече са Иваном Ивановићем” био је књижевник, драмски писац и сценариста Душан Ковачевић. Аутор легендарних дела домаће драме и филма “Маратонци трче почасни круг”, “Радован Трећи”, “Сабирни центар”, “Балкански шпијун”, “Професионалац”, “Ко то тамо пева”, причао је, између осталог, о томе зашто се плаши летења авионом, како је добио идеју за причу о Илији Чворовићу и како је првобитно требало да изгледа крај филма “Ко то тамо пева”.
Инспирацију да напише “Балканског шпијуна” Ковачевић је добио када је био на путу у Америци.

“Тада сам први пут летео, а нисам летео до 32. године. Био сам убеђен да ће авион у који ја уђем пасти. Ја не верујем уопште да авион лети по свим оним правилима. Авион мора да има крила да би привукао људе да уђу унутра. Мора да има мотор и мора да има пилота. Иначе, то ништа не важи. Ја имам целу теорију о томе: Авион лети на енергији људи који желе да не падну. И онда ме ужасно нервира кад неко заспи, јер ти мораш да држиш авион. И ти људи који држе авион, они га одржавају у ваздуху.”

А пре него што је требало да отпутује у Америку, писца је посетио инспектор полиције. На крају разговора, оставио му је визиткарту и створио непријатан осећај који је био довољан да га инспирише на стварање новог комада.

“Док путујем, ја размишљам о томе шта би се десило човеку који има осећај кривице. Шта би се десило некоме ко има досије. Шта би се десило некоме ко је био у полицији. Шта би се десило некоме ко се плаши. Шта би се десило човеку који жели да ради за њих, јер то је позив на сарадњу.”

“Када сам се вратио са пута, чека ме брат и каже: ‘Хајде код мене, нећеш моћи одмах у стан. Стан је обијен и пломбиран. Мора да дође полиција да пронађе трагове’. Долази полиција, не налази да је ишта озбиљно украдено. Нестао ми је само један сат, много вредан, и попили су ми скоро целу флашу вискија. Само су ми испретурали неке текстове само. И тако почиње ‘Балкански шпијун’. Позову човека на разговор, он се уплаши. Да би доказао да је лојалан, почиње да ради оно што не треба да ради.”

Помињући Титов рођендан 25. мај и Дан младости, Ковачевић се сетио да исприча како је првобитно требало да се заврши филм “Ко то тамо пева”. Промена сценарија и те како има везе са смрћу некадашњег југословенског председника.

“Његова смрт нас је спречила да завршимо ‘Ко то тамо пева’. Имали смо у сценарију сцену, када изађу она два дечака из аутобуса, требало је се појави неколико животиња и да све личи на сцену апокалипсе. Директор филма је био у договору са власником циркуса у Италији, који долази у Београд и има дресиране животиње. Умире Јосип Броз, забрањује се улаз свима странцима. Ми морамо да завршимо филм, и он се завршава онако како је завршен. То што није снимљено као крај, то је почетак ‘Андерграунда’.”
Celu emisiju “Veče sa Ivanom Ivanovićem” u kojoj je gost bio Dušan Kovačević možete pogledati na sajtu Prva.rs.

B92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here