Тито -један од највећих масовних убица 20. вијека!

Поделите:

Угледни британски лист Daily Mail објавио је листу највећих масовних убица XX вијека, а на њој се налази и југословенски вођа Јосип Броз Тито

Током XX вијека свијет је био свједок смрти и покоља невиђених размјера. То је био вијек Холокауста и два свјетска рата, век у коме су комунисти, нацисти, фашисти и војни диктатори убили више од 100 милиона људи.

Жртве су биле из свих делова свијета – од Уједињеног Краљевства, Француке и остатка Европе, преко Авганистана и Ирака, па све до Кореје и Вијетанама.

Енглески угледни лист Daily Mail је направио листу највећих масовних убица XX вијека.

На првом мјесту налази се Мао Цедунг, кинески вођа. Кинески политичар и вођа комунистичког режима је највећи масовни убица у историји. Већина његових жртви били су Кинези, који су након доласка комуниста умирали од глади током његовог „Великог корака напред“ или су убијени у радним камповима током Културне револуције. Маова владавина је довела до сиромаштва огромног броја људи, а процењује се да број жртви износи 60 милиона.

Лењинов наследник Јосиф Стаљин заузео је друго мјесто на овој листи. Стаљинова пољопривредна политика довела је до велике глади и масовног изгладњивања у Совјетском Савезу. Стаљинове „честке“ имале су за циљ решавање политичких неистомишљеника, а мете су често погубљене или затваране у радне логоре. У гулазима је страдало неколико милиона људи, а укупан број Стаљинових жртви износи 40 милиона.

Нацистички вођа Адолф Хитлер заузео је треће мјесто. Најозлоглашенији злочин XX века, Холокауст, десио се под његовим налогом, а окрутност метода нацистичке партије и дан данас не престаје да шокираја људе. Око 30 милиона људи је страдало у Хитлеровом настојању да Трећи рајх постане водећа светска сила.

На листи се још налазе белгијски краљ Леполд (8 милиона жртви током колонизације Конга), јапански генерал Хидеки Тоџо (5 милиона јапанских жртви у Другом светском рату), отомански лидер Енвер паша (2 милиона Јермена, Грка, Асирца), камбоџански диктатор Пол Пот (1.7 милиона политичких противника), као и севернокорејски вођа Ким Ил Сунг (1.6 милиона политичких противника и цивила)…

Југословенски вођа Јосип Броз Тито, лидер Комунистичке партије Југославије и председник СФРЈ. заузео је 13-то место на овој листи.

На сајту дневника Daily Mail наводи се да је за вријеме Тита страдало 570.000 политичких неистомишљеника.

sedmica.me

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here