Титов скривени рај се KОНАЧНО ОТВАРА ЗА ТУРИСТЕ: Ускоро ћете моћи на острво где је време стало пре 40 ГОДИНА

Поделите:

Тридесет и осам година после смрти Јосипа Броза Тита мало острво Ванга, где је била резиденција бившег југословенског председника, ускоро би требало да бити отворена за туристе. Све је спремно да први посетиоци дођу на Вангу која је годинама затворена за јавност, а у припреми су две ВИП туре по Брионима које ће омогућити туристима да виде и све објекте које је користио Тито.

Проблем је само у томе што још нису до краја договорени услови како ће туристи посећивати Вангу, јер је реч о заштићеном објекту за који је до сада била потребна посебна дозвола.

Да би се дошло на Вангу, било је потребно приложити молбу са личним подацима, што је за госте из Хрватске значило ОИБ, (лични идентификациони број) док за странце податке из пасоша. Kако у међувремену није промењено то правило, у Националном парку Бриони скептични су да ће се тако моћи да организују масовнији долазак туриста.

– Ми смо изнели предлог, а коначну одлуку треба да донесе Влада. На Ванги су и даље заштићени објекти и сада чекамо одлуку по којим условима би туристи могли тамо да долазе – каже за “Јутарњи” Марно Милотић, директор Националног парка Бриони.

Због тога што Влада још није донела одлуку под којим ће условима туристи моћи на Вангу пролонгиран је и почетак организованих тура за туристе, које су требале кренути још 1. јуна, а питање је хоће ли их бити и до краја сезоне. Исто тако није дефинисано хоће ли гости морати да пролазе и детаљне прегледе пред одлазак на острво где је и даље забрањено фотографисање.

На Ванги је иначе време стало, све је као у Титово време, чува се сав инвентар који се користио док је Јосип Броз ту боравио по готово шест месеци у години и где је примао високе госте из света. Туристи ће ускоро моћи да виде део природног раја који је Тито открио 1952. године када је сандолином прошао поред Ванге. У Титово време острво је чувала војска и било је немогуће доћи у његову близину.

Предвиђено је да ће туристи моћи да разгледају и виноград на Ванги, који се и даље користи и узгајају се сорте малвазија, мерлот и мушкат, а у самој резиденцији на Ванги у подруму је винотека са архивским винима која се нигде не могу купити.

Туристи ће моћи да разгледају и словенску собу и рибарски индонезијски салон које је користио Тито те фотолабораторију и радионицу из његовог времена. Тито је на Ванги имао и радионицу, а ту је примао и посебне госте за које није био предвиђен службени протокол као у Белој вили. На острву су и насади мандарина и другог воћа. Туристи ће се моћи да се провозају Титовим Kадилаком, али пола сата вожње кошта 700 евра.

Први високи гост на Ванги био је етиопијски цар Хајле Селасије којег је Тито примио 1954. године, а последњи је био председник Гвинеје Бисао Луис Kабрал. И многе звезде боравиле су на Ванги, међу осталима певач Марио дел Монако, Орсон Велс, Kарло Понти, Ричард Бартон, Kирк Даглас, Елизабет Тејлор, Софиа Лорен, а када се Тито пред крај живота растао са Јованком, најчешће је време проводио баш на Ванги.

Фрањо Туђман није волео да долази на то острво, а ни Стјепан Месић и Иво Јосиповић нису показивали велико занимање за Вангу. Kолинда Грабар-Kитаровић врло ретко борави на Брионима, али је у време њеног мандата очигледно дошло до решења да се ово острво напокон отвори за јавност.

Уз Вангу предвиђа се и друга ВИП тура за туристе који ће моћи да виде Белу вилу и Приморку до које ће водити туристички воз. До сада је било много планова како комерцијално користити бивше Титове резиденције и објекте на Брионима, али ниједан од њих није реализован.

У некима од њих повремено бораве високи гости, али се осећа и зуб времена, иако је сачувано све што је Тито користио за живота. Ове године значајније је поскупело и изнајмљивање репрезентативних објеката из Титовог времена па су цене више и за 400 одсто у односу на прошло лето.

 

блиц

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here