Титове дугове плаћаћемо још две деценије: Ево коме Србија највише дугује

Поделите:

Путеви у које су уграђени досад су више пута поправљани, а индустријски капацитети сасвим могуће нису преживели транзицију.

Кредити подигнути у старој држави, Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији, од којих су финансирани, међутим, још су на списку наших обавеза.

Током ове године Србија ће по основу главнице и камате на ове зајмове дати 241,64 милиона евра. Рате неким од ових кредитора плаћаћемо до 2041. године.

Родно село нашег песника добија спортски центар: Урбанизација поетичног предграђа Војводине
По основу кредита одобрених у периоду бивше СФРЈ, Србија, према стању последњег дана прошле године, дугује још укупно 1,9 милијарди евра. Обавезе имамо према Светској банци, Париском клубу поверилаца, Словачкој Републици и Кувајту, пишу Вечерње новости.

Реч је о зајмовима које је СФРЈ узимала током седамдесетих и почетком осамдесетих година. Закључно са 1983. када су први пут репрограмирани. Након отписа дела потраживања Париског и Лондонског клуба, Србији је остало да отплати 6,4 милијарде долара.

Данас убедљиво највише још дугујемо Париском клубу, пуна милијарда евра, Светској банци 652,74 милиона евра, Кувајту 251,41 милион евра и Словачкој, 6,43 милиона евра. Овај последњи отплатићемо током 2020. године.

„Дуг према наведеним повериоцима Република Србија отплаћиваће закључно са 2041. годином, и то Светској банци до 2031, Париском клубу поверилаца до 2041, Словачкој у 2020. години и Кувајту до 2034. године“, објашњавају у НБС.

Дуговања према наведеним повериоцима настала су у годинама које су претходиле првом репрограму дугова из 1983. Средства добијена од тих поверилаца коришћена су за инфраструктурне пројекте, као и за потребе привреде, изградњу индустријских капацитета, пољопривреду, електропривреду, водопривреду, шумарство, саобраћај.

Република Србија је своје обавезе из периода бивше СФРЈ репрограмирала почев од 2002. године, и од тада благовремено сервисира те обавезе према редовним плановима отплате. Деценију пре тога, од 1992. године до 2002. нисмо отплаћивали те дугове.

Srbin info

Поделите:

2 Коментари

  1. Vodoprivreda uzimala kredite?????
    U šta su uložili tolike milijarde kad je svako rečno korito deponija a pored sepije za splačine gde se krmače u toku leta blate čisteći kožu od parazita i šuge?????
    Sa tolikim milijardama bi trebalo svako rečno koriti da je popločano italijanskom keramikom sa Yakuzzi česmama gratis?

  2. Кредити се узимају за развој, да се оплоде ии врате из профита које су донели.
    Не будите злуради. Нисуто Титини кредити. Да су његови – не би их Србија отплаћивала.
    Шта је са Шеичким кредитима и поклонима које им дајемо, а сами их враћамо? Светска банка и ММФ пљачка све по реду и од те пљачке дају кредите. Обично зеленашење и давање кредита онима који не могу да их врате. Па остану вечити дужници. Иначе, одакле им?

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here