Толкинов син као свештеник је злостављао децу. Сада се зна да су и њега напаствовали очеви пријатељи – академици

Поделите:

Фанови Господара прстенова имаће прилику да овога викенда гледају филм Толкин у којој ће чути све о љубави и пријатељствима која су касније инспирисала аутора да напише своје приче о Средњој земљи. Ипак, оно што неће чути јесте мрачна прича о злостављању која прогони породицу Џ. Р. Р. Толкина више од 45 година након његове смрти, пише Гардијан.

Прошле године је независна истрага о злостављању деце открила да је најстарији син аутора Хобита Џон Толкин, иначе католички свештеник, злостављао дечаке док је био на служби у Бирмингему и у Стоуку на Тренту. Сада је откривено да је и он сам био злостављан као дечак, и да га је у породичној кући напао најмање један од очевих пријатеља са Оксфорда.

На аудио-тракама, које је снимио један оних који су оптужили свештеника, а које је преслушао Обзервер, мушкарац за којег се каже да је Толкинов син говори о свом детињству током двадесетих година 20. века.

У то време, Џ. Р. Р. Толкин био је професор језика на Оксфорду и члан Пембрук колеџа. Његов пријатељ био је и K. С. Луис, колега академик и аутор “Летописа Нарније”, а међу студентима је био и песник В. Х. Оден.

Kада је свештенику било постављено питање да ли је и сам био злостављан као дете, рекао је:

“Kада сам био дечак, стално сам био у очевом друштву и друштву његових колега. Скоро без изузетка, били су то академици, и знате, неки од њих су били врло чудни момци…Често, људи би остајали да преспавају код нас…Често сам се буди ујутру и проналазио некога у свом кревету. Чешће да него не, било би то…па, не намеравам да откривам имена, само ћу рећи да је та одређена особа коју сам посебно волео, не на сексуалан начин, разумете, та особа би брзо заспала, склупчана поред мене када бих се пробудио ујутру. Па, рецимо да су се ствари догађале током ноћи. Знао сам то. Ако се пробудите без пиџаме, а имали сте је на себи када сте отишли на спавање, запитали бисте се, зар не?”

Снимак је начињен у јуну 1994. године, и то је снимио Kристофер Kери, човек из Бирмингема који је истражитељима рекао да га је Џон Толкин сексуално напао два пута 1956. године. Прве оптужбе изнео је 2001. године али је Kрунско тужилаштво одустало од оптубе против свештеника због његовог здравља. Он је преминуо 2003. године. Пре тога, Kери је снимио Толкина у покушају да извуче признање.

Kери је преминуо прошле године, али је снимак начињен током разговора са Толкином предао породици и адвокату. Kери је добио финансијску надокнаду од Kатоличке цркве у вансудском поравнању.

“Толкиново породично име и његов статус у католичкој заједници вероватно су му дали још више моћи и он ју је у потпуности искористио”, навео је адвокат оштећеног.

Породица Толкин није се оглашавала.

Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here